ЕК ще проверява Румъния за задържането на българския риболовен кораб

Това заяви  Европейската комисия в отговор на паралментарен въпрос от българската евродепутатка Илияна Йотова. Проверката трябва да изясни дали румънските власти са спазили европейското право за равен достъп до водите под неин суверенитет от страна на кораби, плаващи под флага на други държави – членки.

Според действащите сега общностни закони държавите-членки могат да ограничават извършването на риболовна дейност до 12 мили от своя бряг, т.е. на корабите с български флаг е забранен риболова в зоната от 12 морски мили на Румъния. Извън тази територия обаче страните-членки не могат да прилагат национални мерки за ограничаване на достъпа като изисквания за национален лиценз или разрешително за риболов.

През април 2011 година българският риболов кораб БЧ 5159 на капитан Христо Спасов бе задържан от румънските власти извън 12 милната зона. Капитанът на кораба прекара цял месец арестуван на него. По-късно той бе освободен, но кораба заедно със скъпоструващата техника остана в румънски води и до днес, без каквато и да е било охрана. В момента се води дело и има реална заплаха от осъдителна присъда за българския капитан и конфискуване на кораба.  Неуредиците в българската Агенцията по рибарство и аквакултури забавиха  преговорите с румънската страна. Българските министерства на земеделието и външните работи си прехвърляха топката едни на други, докато рибарите от северното ни крайбрежие търсеха правата си чрез протестни шествия. До сега казусът не е поставен официално от българска страна пред Румъния.

Случаят бе поставен в Европейския парламент още в началото на май от българскита евродепутатка от Групата на социалистите Илияна Йотова. Последваха няколко срещи с Дирекцията по рибарство на ЕК и ресорния комисар Мария Даманаки за изясняване на ситуацията. Днес ЕК изпрати и официален отговор. “Ако Румъния е нарушила правото на Съюза, комисията може да прибегне до всяко коригиращо действие, предвидено  това право, включително и да започне процедура за нарушение съгласно разпоредбите на член 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз, ако е необходимо” – се казва още в писмото на Европейската комисия.
“Надявам се, че този отговор ще помогне не само на българския капитан пред румънските власти, но ще спомогне за решаването на подобни случаи, които зачестиха в черноморските води” – коментира Илияна Йотова.

maritime.port.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент