Руснаците искат по-сериозна защита за своите „Мистрал“-и

Десантните кораби от типа „Мистрал” вече станаха най-обсъжданата тема във ВМФ на Русия. Строителството на главния кораб, кръстен „Владивосток”, започна още през февруари 2012 година, но яснота за неговия облик и въоръжение засега няма, съобщава Гласът на Русия.

Главната претенция към оригиналния проект е, че базовият вариант на „Мистрал” има за своя защита само две двойни стартови установки на преносими зенитно-ракетни комплекси Simbad и няколко картечници с голям калибър. Руската военноморска школа традиционно предвижда по-сериозно въоръжение на корабите, което може да бъде нужно в случай на сблъсък  с превъзхождащ по сила противник. Да бъде снабден „русофицирания” „Мистрал” със зенитно-ракетен комплекс с голяма далекобойност, разбира се, няма смисъл – тези системи трябва да бъдат носени от фрегати и ескадрени миноносци за съпровождане, но да се засилят възможностите му съвсем няма да бъде излишно.

Най-малко въпроси има към хеликоптерния парк на бъдещите кораби: на „Владивосток”, „Севастопол” и два други корабасе планира да бъдат разположени именно руски хеликоптери. В основния вариант те ще бъдат 16 – 8 ударни Ка-52К и 8 транспортно бойни Ка-29.

Не толкова ясна е ситуацията с катерите за руските „Мистрали”. Катери на въздушна възглавница от типа на американските LCAC, подходящи за разполагане на „Мистрал”, във ВМФ на Русия в момента няма – всички налични катери са прекалено големи за тази задача. Ако флотът пожелае да има подобна техника, то ще трябва да я поръчва наново, а засега на корабите могат да бъдат разположени само обикновени десантни катери от типа „Серна” или „Дюгон”.

Главното предимство на „Мистрал” е информационно-управляващата система SENIT-9, която позволява те да се използват като кораби за управление. В руските условия те могат да дадат на флота по-рано отсъстващите за него възможности за експедиционни операции. Нуждата от тях може да възникне внезапно и в най-различни условия – например, може да се спомним за неотдавнашната евакуация на граждани на Русия от Либия. Освен това, развитието на десантните сили дава на страната много по-големи възможности да защитава интересите си там, където се налага това да се прави със сила.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас