Електронното изпитване пред Морска администрация е вече факт


По нов модерен и сигурен начин се извършват изпитите пред ИА „Морска администрация“. От началото на седмицата за повишаване на правоспособности във всички дирекции се прилага електронно изпитване.

Проектът цели създаване на непрекъсваем процес за изпитване на кандидатите. Досега моряците трябваше да планират плаванията си за да могат да се включат в сесиите, които бяха няколко годишно. Сега, чрез новата система, се дава възможност сесии да се провеждат буквално всяка седмица и месец.

Самият изпит се провежда на специална програма на компютърни конфигурации. Сред огромна база данни системата избира по 60 въпроси за всяка функция, на която се явява даден кандидат. Проверка на Maritime.bg установи, че системата работи безотказно, а кандидати явяващи се по една и съща функция на съседни компютри получават различни въпроси. Субективните моменти, както при предходния метод на изпитване са изключени – дори в администрацията не знаят какви въпроси ще се паднат на кандидатите.

Самите изпити се провеждат под постоянен аудио-видео запис. Системата позволява пряко наблюдение, както и наблюдение на запис.

„В Дирекция „Морска администрация“ – Варна са обособени 14 места. Това позволява изпитване на 14 души дневно. Въведохме практика, която позволява и изпитване на повече души дневно, ако не всички от тях се явяват по всички функции“, заяви пред Maritime.bg к.д.п. Валентин Енчев, директор на ДМА – Варна.

Промените включват и задължително преминаване на курсове в одобрени учебни центрове, преди явяване на изпит пред  Морска администрация. Изпитите за завършване на курсовете се провеждат в присъствието на представители на ИАМА.

ИАМА е възприела изпитите по английски език да бъдат по Marlins, тъй като системата е международно одобрена и използвана от повечето менинг агенции.

Maritime.bg извърши анкета сред кандидатите, които се явяват в ДМА – Варна.

Общото мнение е, че електронното изпитване е по-удобно и до някаква степен по-лесно. Кандидатите отчитат като положителен факта, че планирането за явяване на изпити е станало много по-лесно.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на