Руски професор: Американските самолетоносачи са лесна мишена за Иран

САЩ струпват допълнителни войски в региона на Близкия Изток – това са няколко бойни кораба и 4000 морски пехотинци. Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета обясни мобилизацията на силите в Близкия Изток със защитата на дипломатическия персонал. В кой район именно – засега не е известно. Морските пехотинци могат да вземат участие в най-големите в историята на региона военноморски маневри. В тях участват 25 страни под командването на САЩ, предаде Гласът на Русия.

Целта на ученията е да отработи схема по осигуряването на безопасно корабоплаване и противоминната борба в акваторията на Червено море, Оманския и Персийския залив. Пентагонът подчертава техния планов характер. Впрочем, ето какво каза за „Гласът на Русия” военният анализатор Константин Сивков:

– Тези учения могат да бъдат част от подготовката на въоръжените сили, на първо място военноморските и авиацията, за нанасяне на удар по Иран. Но на този етап готовността за нанасяне на удар срещу Иран е малка.

Известно е, че Иран се опасява от израелски удар по своите ядрени обекти. В случай на атака Иран обеща да затвори Ормузския пролив – ключов път за транспортирането на нефта. Иранските власти се отнесоха доста болезнено към ученията в Персийския залив. Следващата седмица в Иран започват учения на силите за противовъздушна отбрана (ПВО). Също така най-големите в историята на страната. Иран ще демонстрира, че има възможности за ответен удар, смята експертът:

– Иран може да отрази удар на групировки на авиацията с численост от 300 до 500 машини. При по-голям брой, около 1500 – 2000 машини, авиационните сили на противовъздушната отбрана на Иран ще бъдат победени, и задачата за разгрома на ядрената програма на Иран може да бъде решена. Но 1500 – 2000 машини – това е много мащабна групировка, на този етап няма такава.

Разбира се, военният потенциал на САЩ и съюзниците им не е съпоставим със силите на Иран. Въпреки това, в случай на реален конфликт САЩ ще се постараят да не задействат армията си, смята професорът от катедрата по Ориенталистика на Московсия държавен институт за международни отношения Сергей Дружиловский:

– САЩ ще се постараят да изтеглят самолетоносачите си от Персийския залив – това е единствената уязвима за ударите на Иран американска цел. Ударът срещу Иран, ако има такъв, ще бъде от дистанция – на хиляди километри от територията на Иран, от въздуха.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по