ЕС подготвя нови мерки за намаляване емисиите от корабоплаването


Европейският съюз подготвя нов набор от мерки, които ще доведат до по-строга законодателна рамка за намаляване емисиите от корабоплаването.

Въпросните мерки ще бъдат представени пред обществото през следващите месеции, информира Блумбърг. Новите мерки ще дойдат заради невъзможността на Международната морска организация да предостави уникални и навременни решения на проблема. Според длъжностни лица в Брюксел, Европейският съюз трябва да поеме водещата роля при начертаването на бъдещата карта за развитие за всички заинтересовани страни от морската индустрия.

«Ние включваме различните видове мерки, вариращи от измерване, отчитане и проверка, до техническите стандарти, за да определим основите. Тези опции са на масата», каза Елина Бардрам, ръководител на звеното за въглеродните емисии към Европейската комисия. По думите й, ЕС се стреми да създаде равни условия за участниците в сектора, давайки стимули за тези, които се присъединят към каузата.

Международната морска организация е направила многобройни стъпки за намаляване емисиите от корабоплаването, като признава, че е необходима допълнителна «спешна» намеса, заяви Андреас Чрусостомоу, председател на комитета по опазване на околната среда на ММО.

Факт е обаче, че точната цел за намаляване на емисиите не е съвсем ясна по отношение на участниците в сектора на корабоплаването.

Световният морски транспорт е отговорен за 3% от общото замърсяване, което може да се увеличи двойно до 2050 година.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини