За строителството на Морска гара Бургас се борят три консорциума

Три консорциума участват в търга за строителството на морската гара в Бургас. Това са консорциум „Техномашпрогрес ТВП“, съставен от „Техномашпрогрес“ ООД, „Вамос“ ООД, „Проно“ ЕООД, като водещ е „Техномашпрогрес“ ООД. Вторият консорциум е „Супер Бургас“, в който влизат „Щрабаг“ ЕАД, Strabag AG, „Понсстрой инженеринг“ ЕАД, предаде БургасНюз. Най-голям е последният консорциум – ДЗЗД Обединение „Терминал Б“ с шест фирми: „Ла Инженеринг“ ЕООД, „БД Арх“ ЕООД, „МММ строителни конструкции“ ООД, ДЗЗД „БГ Дивелъпмънт“ /обединение на „Кънстръкшън България“ и две физически лица/, „Експерт 95“ ЕООД и „Комфорт“ ООД.

Теренът за бъдещия терминал е разположен на територията на пристанище Бургас в от второ до 4-то кейово място, до хотел „Приморец“ и стария фар на Бургас. Когато на това място се появи новата морска гара, тя ще бъде до централния вход на порт Бургас, в близост до автогарата и жп гарата, но входът и изходът до територията стават с отделни еднопосочни връзки.

Новият пътнически терминал ще поеме круизни плавания в Черно и Средиземно море, както и трансграничната интермодалност. Проектът следва да предвиди изпълнение на сградата в два модула. До края на септември следва да бъде предадена проектната документация на двата модула до ниво одобрени и съгласувани работни проекти и въведен в експлоатация модул 1 от терминала и външните връзки към него. Морската гара ще изпълнява и интермодални връзки – трансгранични и каботажни /вътрешните превози на пътници и товари между пристанища, разположени на територията на България/. Сградата няма да е по-висока от 12 м. Застроената площ на модул 1, който ще бъде завършен до есента на 2013 г., е 1500 кв.м, а на модул 2 – 1200 кв.м. Срокът за завършване на обекта е октомври 2013 г.

Обекът е на стойност 3.3 млн. лв. без ДДС. Критерий за оценката при избор на фирма е икономически най-изгодната оферта, получена в резултат на оценка на техническото предложение с тежест 80 точки, и цена – 20 точки. По-голямата тежест в оценката на офертите се пада на техническото предложение. Резултатите от търга трябва да станат ясни до 28 септември 2012 г.

Снимката е илюстративна, Архив

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.