Върхът на технологиите за обучаващите се във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”


За новата учебна година Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” ще посрещне своите студенти и курсанти с модернизирана и оптимизирана учебно-материална база. Ще бъдат открити нов Навигационен транажор „Корабен мостик”, „Военноморски тактически симулатор” и обновена лекционна зала.

Тренажорите са създадени с активното участие в проектирането и изграждането на специалисти от ВВМУ, което е оказало сериозно влияние на инвестираните суми.

Върхът на технологиите
По обща оценка, новият навигационен симулатор във военноморското училище е връх от технологична гледна точка на продукцията на TRANSAS. Симулаторът е закупен от офиса на компанията в Швеция, а сделката е била подготвена от отговарящия за маркетинга в черноморския регион офис в Истанбул. Освен доставката на симулатора, в сделката е включена и 3-годишната му поддръжка, заедно с привеждане до последна версия на GMDSS симулатора на училището и ъпгрейд на симулатора за Vessel Traffic Management.

Навигационният симулатор е от клас „А” и е с 315-градусова визуализация, има 7 прожекционни канала, като му предстои единствено да бъде дооформен интериора на а корабния мостик.

В момента в България това е най-добрият навигационен симулатор.

ВВМУ ще има и нов ER симулатор
Навигационният симулатор в близко бъдеще ще бъде свързан и със симулатор на машинно отделение. Съоръжението ще бъде изградено в Инженерния факултет на училището.

Виртуални бойни действия
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” вече осигурява на обучаемите отработване на различни елементи от бойната тактика в изключителна виртуална среда. Новият военноморски тактически симулатор представлява доработен, от ВВМУ, вариант на налична система. Тя дава възможност за отработване на основните процедури, свързаин с управлението на групи бойни кораби. Симулацията пресъздава напълно достоверни модели кораби от силите на НАТО и ВМФ на Руската Федерация. Младежите ще тренират маневриране, престрояване на групата кораби и построяването на различни ордери. Тактическият симулатор ще дава възможност и за пресъздаване на тактически действия при борба с подводници, борба със средства за въздушно наблюдение, преодоляване на минни заграждения, осигуряване на противоракетната отбрана и други. На практика новият симулатор дава възможност за отработване на целия спектър от задачи, които българските Военноморски сили решават в наши дни и при отсъствието на реален противник.

Обновена лекционна зала
С подкрепата на „Пристанище Варна“ ЕАД във ВВМУ е извършено цялостно обновяване на Зала 9 на катедра „Социални науки“. Капацитетът на залата е увеличен – до 168 места. Инсталирани са ефективни системи за визуализация и е изградена климатична система. Елемент от помощта на „Пристанище Варна“ ЕАД е и модернизирането на пет стаи в студентското общежитие на ВВМУ. Те ще бъдат предоставени на най-добрите студенти от специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Мениджмънт на водния транспорт“.

Три плавателни съда за обучение
Три плавателни съда ще осигуряват практика за студентите и курсантите във ВВМУ. Става дума за УК 421, който бе превърнат в учебна-плаваща база и за поредно лято на неговия борд повече от 3 месеца се обучаваха курсантите от училището. КСР 206 от състава на Военноморските сили в момента бива преоборудван за учебно-боен кораб. За нуждите на обучението по маневриране ВВМУ е извършило цялостен ремонт на учебен катер 422 Кит.

Снимки (снимките и видеокадрите на Военноморския тактически симулатор са предоставени от ВВМУ):
[oqeygallery id=76]

Кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Кирилов Медникаров  пред Maritime.bg

Как се разви тази година приемът във ВВМУ?
Кампанията премина при изключително висок интерес. Запълнили сме почти всички законови квоти. Приехме над 535 бакалаври, включително и младежи в платената форма на обучение. В момента продължава записването на кандидатите за обучение в магистратура. Очакваме да приемем между 75 до 100 души. Твърдо ще преминем над 600 нови студенти и курсанти, въпреки кризата.

Студентите и курсантите вече имат ексклузивен достъп до върха на симулаторните технологии, какво предстои в тази насока?
С въвеждането на новия Навигационен симулатор, заедно с четирите допълнителни мостика към него, със стария симулатор с визуализация 120 градуса и компютърния клас, където могат да се имитират 12 кораба, ВВМУ вече има изграден цялостен навигационен симулационен комплекс. Получихме дарение – симулатор за електронни карти, който предстои да бъде въведен в експлоатация. Предстои ни и изграждане на симулатор на машинно отделение и изграждане на лаборатория за високоволтово електрообзавеждане на кораба. Всичко това трябва да стане до юни месец, следващата година, по стартирана през 2011г. от нас програма.

Какво ще осигури на ВВМУ тази модернизация?
Първо всяка модернизация на учебно-материалната база осигурява подобряване на учебния процес, а от там и качеството на нашите студенти и курсанти. Тези стъпки за модернизация бяха поети за да отговорим адекватно на промените в конвенцията STCW от Манила. Тези промени ще влязат в сила през 2017 година, а ние си поставихме срок да отговорим на тях до следващата година. Това означава, че хората, които ще постъпят във ВВМУ през 2013 година, ще излязат през 2017 година – с напълно съотвестваща на новите изисквания подготовка.

Кап. Медникаров, в каква среда се развива Висшето военноморско училище в момента?
Анализирайки последните 10-12 години, можем да направим извод, че училището никога не се е намирало в такъв комфорт, от гледна точка на надсистемата както в момента. Става дума за свободата да вземане на решенията и свободата на действия, която ни осигурява Министерството на отбраната. Лично искам да поднеса своите благодарности на министъра на отбраната Аню Ангелов за това, и за подкрепата, която ни оказва пред другите институции.

Такава ли е и подкрепата от министъра на транспорта?
Училището никога не е било ощетявано от МТИТС. Действията на контролния му орган – ИА „Морска администрация”, също са напълно коректни, дори в казуси, които се получават от определени реакции на някои центрове. За мен е важно министърът на транспорта да опознае училището, да разбере неговата роля и същността на нашата дейност и така да има идеи за решаване на въпросите, свързани с ВВМУ.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по