Японски и тайвански кораби в схватка за спорни острови


Японски и тайвански кораби влязоха в схватка за спорните острови Сенкаку. Около 40 тайвански риболовни плавателни съдове, съпроводени от осем стражеви кораба, демонстративно навлязоха в зоната край групата необитаеми острови Сенкаку. Флотилията се опита да проникне до най-големия остров от групата Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана, предаде ЕкипНюз.

За спиране на нашествието японската брегова охрана ползва водни оръдия, по същия начин отговорят и тайванските кораби, а няколко японски телевизии предават пряко битката. Засега японците успешно отблъскват атаката.

По-късно беше съобщено, че част от тайванската флотилия е сменила курса си и се връща в международни води. На плавателните съдове от тази група са окачени транспаранти, на които пише „Дяоюйдао принадлежат на Тайван”.

Междувременно в Пекин започнаха консултации между заместник-министъра на външните работи на Китай Джан Джидзюн и пристигналия в китайската столица вчера специален представител на японското правителство с ранг заместник-министър на външните работи Тикао Каваи.

Архипелагът има стратегическо и икономическо значение: водите около него са богати на риба, а се предполага, че морските недра в района крият запаси от петрол и природен газ.

Китай твърди, че е контролирал островите в продължение на пет века. Япония отвръща, че японски предприемач е слязъл там през XIX век и се е установил. Следователно островите са японски.

След това благодарение на историята и войната островите са забравени.

Подчинени на островната префектура на Окинава, Южна Япония, те преминават след японската капитулация под американски контрол, за да бъдат върнати на Токио отново през 1972.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент