Петър Петров ще получи Наградата за европейски гражданин

На 1 октомври българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб „Коста Конкордия“, ще получи в София Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент.

Българският еврокомисар Кристалина Геoргиева ще бъде специален гост на събитието.

Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Народното събрание организира националната церемония за наградата на ЕП.

В събитието участие ще вземат Кристалина Геoргиева, европейски комисар, Цецка Цачева, председател на Народното събрание, български членове на ЕП, посланици на държави членки на ЕС и страни кандидатки за членство, народни представители, представители на институции и на неправителствени организации, действащи в областта на доброволчеството.

Гражданска награда на Европейския парламент
Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Тя е под формата на почетен медал и има само символична стойност.

Наградата се присъжда за дейности, които насърчават по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на държавите от Европейския съюз, или дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.

37-те лауреати бяха определени на 19 юни от жури под председателството на заместник-председателя на ЕП Anni Podimata (С&Д, Гърция).

На 7-8 ноември всички носители на награда от общо 18 държави членки на ЕС ще се срещнат в Европейския парламент в Брюксел, където ще имат възможността да разговарят с председателя на ЕП.

Българският лауреат Петър Петров
На 13 януари 2012 г. пътническият кораб „Коста Конкордия“ заседна на скална маса край италианския остров Джилио, като по това време на борда се намираха повече от 4200 души.

В тази изключително сложна ситуация, Петър Петров, който е първи механик, рискувайки живота си, успява да направи общо шест курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на повече от 500 души. Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба, едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.

Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности, преди всичко от Европейския съюз.

Кандидатурата на Петър Петров бе внесена от българския член на ЕП Кристиан Вигенин (С&Д), а националното жури беше в състав д-р Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) и Станимир Илчев (АЛДЕ).

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини