Френски съд: Total носи отговорност за замърсяването от потъналия през 1999г. танкер Erika

Френската компания Total загуби делото, с което се опита да отклони отговорността за нефтения разлив през 1999г. от наетия от нея танкер ERIKA, който потъна.

Последната инстанция на френския апелативен съд постанови, че третата по големина петролна компания в Европа носи отговорност за катастрофата. Съдът не се съобрази с предложението на независим прокурор, който твърди, че компанията няма отговорност за случилото се.

Плаващият под флага на Малта танкер ERIKA разля около 20 хил. тона гориво във водите, след като потъна край северозападните брегове на Франция, при буря през 1999г. Тогава танкерът е бил на 24 години.

Total изразходи около 200 млн. евро за операция по събиране на разлива и почистване на бреговете. По съдебно постановление от 2008г. компанията изплати и 171 млн. евро за засягането на населението по бреговете.

При всички съдебни процеси компанията твърди, че корабът не е обект на френското законодателство, тъй като е бил собственост на чужди банки и потъва извън териториалното море на държавата.

Адвокат на компанията заяви преди дни, че е възможно последното решение на апелативния съд да бъде обжалвано.

Разливът от танкер ERIKA води до ужасяващи последици за животински видове, замърсяването се разпростира на около 400 km по бреговата ивица. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на