Българският моряк Петър Петров получи наградата за Европейски гражданин

Българският моряк Петър Петров получи наградата за Европейски гражданин на официална церемония в Народното събрание, предаде „Фокус”. Тази награда заслужава огромно внимание, каза евродепутатът Кристиан Вигенин при представянето на Петър Петров, българския моряк получил наградата за Европейски гражданин.

В началото на тази година, новинарските емисии започваха с кадри от заседналия кораб с граждани от всички страни. Цяла Европа живееше с мисълта – какво се случва на „Коста Конкордия“. Дни по-късно разбрахме, че механик на кораба – един българин е помогнал на близо 500 души, обясни той.

Свикнали сме – за такива награди да се одобряват граждани или организации, които са реализирали някакъв проекти. Тази кандидатура ни дава повод да се гордеем, каза Вигенин.

Кристиан Вигенин връчи наградата за Европейски гражданин, която е надписана с името на Петър Петров.

Петър Петров благодари за наградата и каза: „Аз съм един средностатистически българин, и по случайност работех на този кораб. Животът е хубав и тече гладко, докато един ден не се натъкнем на неприятности, които не очакваме. Точно това се случи в един петък 13-ти, когато корабът „Коста Конкордия“ започна да бедства. С налични средства, организирах група от хора, с които започнахме да спасяваме хората от потъналата част на кораба. В такава ситуация човек трябва да действа инстинктивно, на базата на своите възможности и опит. Животът предлага много необикновени ситуации, които могат да имат критични последици, ако не се действа навреме“.

Българското жури, издигнало номинацията на Петър Петров се състои от тримата български евродепутати – Станимир Илчев, Евгени Кирилов и Андрей Ковачев. Журито абсолютно единодушно е подкрепило номинацията на Петър Петров.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на