Намеса на държавата може да отвори вратите на затвора „Ла Хоя“ за к.д.п. Собаджиев

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.port.bg/video/sobadzhiev.m4v“
width=“540″
height=“304″
description=“Istoriyata na Nikolay Turtov“
clickurl=“http://www.maritime.port.bg/video/sobadzhiev.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“true“
/]
Споразумение между България и Панама може да доведе до освобождаването на к.д.п. Светлозар Собаджиев, който повече от година и половина лежи без разпит в затвора „Ла Хоя“. Това съобщиха на пресконференция във Варна негови колеги.

Възможността за сключване на споразумения е инициирана от Панама, тъй като затворите в страната са пълни с хора, като к.д.п. Собаджиев – невинни, неразпитани и забравени.

Инициативата у нас трябва да поеме външният министър Николай Младенов. Среща с него искат и от групата, която работи за освобождаването на капитана. На нея той ще бъде запознат с открилата се възможност. Вече Панама е подписала споразумения със страни от ЕС и Америка.

На пресконференцията стана ясно още, че в съседна Гърция е тръгнала вълна в подкрепа на доказани трафиканти, които обаче получават пълна подкрепа от гръцката държава. Секретар на министъра на външните работи е съобщил, че страната ще направи всичко възможно да освободи задържаните си поданици, въпреки доказаната им вина.  Представителят на гръцкото външно министерство критикува и нечовешките условия на живот в панамския затвор. В цялата страна десетки хиляди интернет потребители изказват своята съпричастност към патилата на сънародниците си.

Известно е, че държавата на флага на кораба, управляван от к.д.п. Собаджиев – Холандия, не е информирана.

Колегите на к.д.п. Собаджиев изразиха съмнение, че най-вероятно корабособствениците са имали участие в манипулиране показанията на екипажа, на базата на които к.д.п. Собаджиев лежи над година и половина, без разпит.

Средствата за правната защита на българския капитан вече са свършили. Колегите на капитана молят цялата морска общност за съдействие.

Група във Фейсбук: Свобода за капитан Собаджиев

Вижте още:
Лора Собаджиева: Баща ми е в плен на тромавата съдебна система

Средства за правна помощ на к.д.п. Собаджиев се набират на сметка:
Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна
BIC: TTBB BG 22
IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD
Титуляр: Българска Асоциация на Морските Капитани

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини