Откривайки стойността на инвазивните черноморски охлюви рапана като кулинарен деликатес, семейна фирма от Варна, България, е разработила нов пазар за мекотелите. С подкрепата на Европейския съюз „Север Експорт“ се разраства бързо, като в момента разполага с флотилия от четири кораба и наземна инсталация за преработка на рапани.
От напаст до кулинарен деликатес
През 90-те години на миналия век морският охлюв Rapana venosa, който първоначално произхожда от японски води, започва да се появява в Черно море. Първоначално се гледа на него като на напаст, а черупката му се използва предимно за създаване на сувенири като пепелници и колиета за туристическия сектор.
Въпреки това, “Север Експорт” разпознава потенциала на този подценяван ресурс и става една от първите компании в България, които събират и преработват морския охлюв Rapana venosa за консумация. Тя разработва техники за преработка, превръщайки морските охлюви в местен деликатес и нишов експортен продукт.
„Охлювите са не само вкусни, но проучванията показват, че те са изключително хранителни и са отличен източник на качествени морски липиди, което допълнително повишава търговската им стойност.“, каза Полина Харасимова, маркетинг мениджър в „Север Експорт“.
Разработване на иновативен продукт благодарение на ЕС
Благодарение на подкрепата на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) “Север Експорт” увеличи капацитета си за преработка и подобри качеството на улова си. Това включва ново съоръжение за преработка, модернизирано оборудване и нови хладилни автобуси за транспортиране.
Освен това дружеството въведе технология за шоково замразяване на борда на корабите си и магазин за продажба на дребно, за да продава директно на потребителите, като гарантира, че до трапезата им достигат най-пресните продукти. С финансиране от ЕС дружеството създаде и местни търговски обекти за продажба на морски охлюви, като ангажира както професионални рибари, така и любители: тази инициатива даде значителен тласък на местната икономика.
Както обяснява Полина Харасимова: “Добивът на морски охлюви в Черно море наистина подпомага местните доходи. Много любители водолази печелят повече от събирането на морски охлюви в свободното си време, отколкото от редовната си работа.
Резултатите са забележителни и вече има устойчив пазар за рапани. До момента “Север Експорт” е преработила над 750 тона морски дарове, като успешно се е справила с предизвикателствата на пандемията COVID-19. Без подкрепата на ЕФМДР компанията щеше да бъде изправена пред сериозно финансово напрежение и потенциални съкращения по време на икономическия спад. Вместо това компанията процъфтява, доказвайки, че дори по време на глобални смущения производството от морето до чинията може да бъде устойчиво.
Екологични практики
Преработката на морските охлюви Rapana Venosa оказва положително въздействие и върху околната среда. Събирането на този вид спомага за смекчаване на отрицателното му въздействие върху местните популации на черна мида, което позволява на тези екосистеми да се възстановят след въвеждането на инвазивните охлюви. Освен това “Север Експорт” превръща страничните продукти, като черупки от рапаните, в ценни ресурси за други индустрии, което допълнително допринася за устойчивостта.
Историята на “Север Експорт” вдъхнови други компании в Черноморския регион да проучат потенциала на недостатъчно използваните морски видове. Превръщайки нежелания улов в доходоносни продукти, компанията не само е обособила пазарна ниша, но и е проправила пътя за бъдещи иновации в сектора на рибарството.
Настоящата статия се разпространява от Генерална дирекция „Морско дело и рибарство”, ЕС