САЩ използват военния си флот за натиск върху Китай в неговия конфликт с Япония


В западната част на Тихия океан в момента се намират 2 ударни групи на военноморските сили на САЩ, начело на които са самолетоносачите „John C. Stennis“ и „George Washington“.

Присъствието едновременно на две ударни групи на военноморските сили на САЩ в този регион се оценява като опит за натиск върху Китай, чийто отношения с Япония се изостриха заради островите Сенкаку. Обикновено тук се намира само един самолетоносач – „George Washington“, информира Гласът на Русия.

Ситуацията около Сенкаку попада под клаузите на японско-американския договор за сигурност, според който всяка от страните оценява всяка военна агресия срещу своя съюзник като заплаха за собствената си национална сигурност.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното