Дипломатически скандал между Гана и Аржентина след задържане на учебно-ветроходен кораб


Министерството на външните работи на Аржентина обвини Гана, в нарушаване правилата за дипломатически имунитет, след като блокира аржентински военен учебно-ветроходен кораб в едно от пристанищата си.

Задържането на ветрохода е станало по искане на частен инвестиционен фонд, който притежава просрочени облигации на Аржентина.

В прессъобщение на министерството на външните работи на страната, действията на фонда са определени като „опити за изнудване„. От министерството допълват, че това е „фонд лешояд„.

NML Capital Ltd. е един от фондовете, на които Аржентина дължи около 95 млн. щ. долара. Дългът беше преструктуриран през 2005-а, през 2010-а и през миналата година. Така Аржентина намали общата стойност на задължението, като даде на кредиторите едва 30 цента на долар от дълга.

Действията на фонда спрямо ветрохода ARA LIBERTAD в Гана, са част от поредица опити на притежателите на просрочените облигации, да се възползват от аржентинските държавни активи. Досега фондове предявяваха претенции към въздухоплавателни компании и средства на Централната банка на Аржентина, депозирани в банки в Ню Йорк. Това е първото подобно действие на фонд към плавателен съд на Аржентина.

Инвеститорите очакват и решение на съд в САЩ, по повод нежеланието на Аржентина да изплати реалните суми по задълженията.

Ветроходът ARA LIBERTAD е построен през 1956 година. Съдът тръгна на плаване през юни с повече от 300 души на борда. ARA LIBERTAD трябваше да посети пристанища в Бразилия, Суринам, Гвиана, Венецуела, Португалия, Испания, Мароко, Сенегал и други. От Гана корабът трябваше да отплава за Англоа, според съобщение на флота.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните