Дипломатически скандал между Гана и Аржентина след задържане на учебно-ветроходен кораб


Министерството на външните работи на Аржентина обвини Гана, в нарушаване правилата за дипломатически имунитет, след като блокира аржентински военен учебно-ветроходен кораб в едно от пристанищата си.

Задържането на ветрохода е станало по искане на частен инвестиционен фонд, който притежава просрочени облигации на Аржентина.

В прессъобщение на министерството на външните работи на страната, действията на фонда са определени като „опити за изнудване„. От министерството допълват, че това е „фонд лешояд„.

NML Capital Ltd. е един от фондовете, на които Аржентина дължи около 95 млн. щ. долара. Дългът беше преструктуриран през 2005-а, през 2010-а и през миналата година. Така Аржентина намали общата стойност на задължението, като даде на кредиторите едва 30 цента на долар от дълга.

Действията на фонда спрямо ветрохода ARA LIBERTAD в Гана, са част от поредица опити на притежателите на просрочените облигации, да се възползват от аржентинските държавни активи. Досега фондове предявяваха претенции към въздухоплавателни компании и средства на Централната банка на Аржентина, депозирани в банки в Ню Йорк. Това е първото подобно действие на фонд към плавателен съд на Аржентина.

Инвеститорите очакват и решение на съд в САЩ, по повод нежеланието на Аржентина да изплати реалните суми по задълженията.

Ветроходът ARA LIBERTAD е построен през 1956 година. Съдът тръгна на плаване през юни с повече от 300 души на борда. ARA LIBERTAD трябваше да посети пристанища в Бразилия, Суринам, Гвиана, Венецуела, Португалия, Испания, Мароко, Сенегал и други. От Гана корабът трябваше да отплава за Англоа, според съобщение на флота.

Maritime.bg – Свят
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент