Сърби блокираха корабоплаването по Дунав край Нови Сад заради неизплатени заплати


Корабоплаването по Дунав край Нови Сад е спряно
от съображения за сигурност. В Сърбия служители на компания за речно корабоплаване блокираха навигацията по реката и спряха движението на минаващите кораби.

Работниците настояват да им бъдат изплатени изостанали заплати и здравни осигуровки. Там работниците от сръбската компания „Дунав груп и Агрегати“ са блокирали цялото течение на реката с три от корабите си и така искат да предизвикат гражданско неподчинение, за да получат шестте си неплатени заплати. Ето защо при Нови Сад корабите минават много трудно. По принцип властите не забраняват корабоплаването, има само предупредителни съобщения. Някои от корабите чакат по 4-5 дена„, каза за Радио Видин кап. Иван Йорданов, директор на най-големия речен превозвач в Северозападна България, който също търпи загуби заради спрените кораби.

Според кап. Йорданов е крайно време и сръбските власти да се намесят в решаването на спора, защото проблемът вече е международен.

Корабите са оставени без екипажи и без светлини- просто да пречат на корабоплаването. Целта е да предизвикат реакции от международно естество. От нашата страна има вече връчена нота, от Дунавската комисия също. Всеки момент може да има разрешение на въпроса, но проблемът е финансов„, допълни още Йорданов.

Подобен протест е имало и преди година, когато проблемът е възникнал пак заради неизплатени заплати в същата фирма. Работниците тогава обясняснили, че безразличието на институциите ги е подтикнало към крайната мярка.

Maritime.bg – Свят / Дунав

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според