Индия и Китай в надпревара при самолетоносачите

От Китай дойде новината за въвеждане в състава на Военноморските сили на страната на самолетоносача „Ляонин”, а от Баренцево море – за провеждане на изпитания на индийския самолетоносач „Викрамадитя”.

Проектите на корабите бяха създадени още в СССР, но съдбите им се оказаха различни.

Единственият кораб, способен да носи самолети и приет във Военноморските сили на Китай, засега само по название е самолетоносач. Палубният изтребител за него все още е на изпитания. Навремето Пекин беше помолил Русия да му продаде няколко Су-33, но Москва отказа, като сметна, че тази техника може да бъде копирана. Малко по-късно обаче, Украйна продаде на Китай един от прототипите на Су-33 – самолет Т-10К.

През 2010 година Китай обяви за приключване на създаването на своя палубен изтребител Shenyang J-15, като изрично изтъкна, че той представлявал модернизирана версия на Shenyang J-11, само че последният е всъщност копие на съветския Су-27.

Защо му е на Китай самолетоносач без самолети? Причината може да се крие в конкуренцията на водещите азиатски страни. Защото едновременно с модернизирането на „Варяг”, получил названието „Ляонин”, на руския завод „Севмаш” се модернизираше кораб от същия клас за Военноморските сили на Индия – бившият съветски самолетоносач „Адмирал Горшков”, който сега се нарича „Викрамадитя”.

За особеностите на този проект разказва военният експерт Игор Коротченко:

– Изискванията на Индия са на предела на възможностите на днешните технологии. Работите по модернизиране на „Адмирал Горшков” до самолетоносача „Викрамадитя” бяха много мащабни, за първи път нашият военно-промишлен комплекс се сблъска с реализиране на един толкова сложен технологически проект. Достатъчно е да се каже, че от стария кораб остана само корпусът. Фактически е построен нов кораб.

За отбелязване е, че за индийския кораб, за разлика от китайския, палубни самолети вече има, и те се произвеждат серийно.

Но по време на морските изпитания на „Викрамадитя” в двигателния блок възникнаха повреди: при три от осем котела се разрушиха от 5 до 10% топло-изолиращи елементи. Общата мощност на двигателите беше намалена до ниво 50%, но и в този режим корабът успя да развие скорост 22 възела – т.е. онази скорост, при която вече е разрешено излитането и кацането на самолети. Самолетоносачът ще мине допълнителен ремонт, което обаче отлага сроковете на предаването му на Военноморските сили на Индия – сега той ще стане флагман на флота им идната година.

Китай и Индия планират да строят и други кораби от същия клас, предава Гласът на Русия. Например, в корабостроителницата на индийския град Кочин от 2006 година в рамките на съвместен руско-индийски проект се строи самолетоносачът „Викрант”. А Китай до 2020 година планира да построи два неатомни самолетоносача, а след това да започне производството и на атомни.

При всички положения, появата в Азия на двата нови големи бойни кораба свидетелства за наличието на промени в морските доктрини на двете най-големи азиатски държави.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.