Международният ден на моряка да бъде тържествено отбелязан във Варна искат от БАМК

Българската асоциация на морските капитани (БАМК) предлага на общинския съвет, кмета и областния управител на Варна, през следващата 2013-а година във Варна тържествено да бъде отбелязан Международният ден на моряка.

На конференция на Международната морска организация за изменение на международната конвенция за вахтената служба на море беше взето решение и с резолюция 25 юни беше обявен на Международен ден на моряка.

„Като морски град във Варна има повече от 30,000 моряци и много от семействата в града са свързани с морската индустрия.
С цел да се отдаде дължимото на морската индустрия и хората, свързани с морето, предлагаме през 2013 година да се отбележи тържествено Международния ден на моряка“, пишат от БАМК.

От асоциацията предлагат в програмата да се организира морско кръщене на деца на ветрохода „Калиакра“ или „Роял Хелена“. За Международния ден на моряка във Варна от БАМК предлагат и провеждане на дискусионна кръгла маса за предизвикателствата пред морската индустрия.

Предлагат дългогодишния секретар на БАМК за почетен гражданин на гр. Варна
Асоциацията на капитаните предлага със звание почетен гражданин на град Варна да бъде удостоен к.д.п. Коста Кирилов Костов. Той е завършил ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, служил е във ВМС, плавал е като капитан на български кораби, бил е в плен по време на войната между Израел и Египет като капитан на кораб „Васил Левски“. К.д.п. Костов е един от създателите на линейното корабоплаване в България, съставител е на алманаха на капитаните и главните механици от ПБМФ. К.д.п. Костов от 20 години е секретар на Българската асоциация на морските капитани.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става