Испания предостави на САЩ военноморска база

Испания официално предостави на САЩ военноморската база Рота за разгръщане на американската система за ПРО, съобщава ИТАР-ТАСС, предаде Фокус.

Договорът за предоставяне е подписан от министъра на отбраната на Испания, Педро Моренес и на САЩ, Леон Панетта в рамките на заседание на НАТО в Брюксел.

„Благодарен съм на Испания за това решение. То укрепва не само противоракетната отбрана в Европа, но и отношенията между страните в НАТО и обезпечава безопасността по целия свят“, заявава Леон Панета.

Съглашението дава право на разполагане на четири ескадрени миноносеца на САЩ, носещи противоракетни системи „Иджис“ на борда, както и на 1400 военнослужещи и техните семейства на територията на база Рота.

Тези сили ще бъдат част от щит, предпазващ от ракетно нападение от страна на Иран или Северна Корея. Американските кораби ще могат да бъдат използвани от НАТО като сили за бързо реагиране или за учения и маневри.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент