След САЩ и Украйна започва използване на бойни делфини

Украинските военни подготвят бойни делфини в  Севастопол. В момента те тренират 10 бозайника.

Делфините са обучавани за борба с кораби или водолази. Върху тях ще бъде поставяно въоръжение, съобщават украински медии.

Освен в Севастопол, в света има само още един център за подготовка на бойни делфини. Той са намира в САЩ в град Сан Диего.

Maritime.bg припомня, че през 2010 година американските ВМС пуснат в 20 делфина, които охраняваха военноморските бази. Първо те бяха „на мисия“ в подводната база Трайдънт.

В многогодишен период ВМС на САЩ, пазят в строга секретност програмата за използване на бозайници за патрулиране и охрана на водите, около базите си.

В момента американските военноморски сили, разполага с 80 делфина и 30 морски лъва, които в продължение на месеци са обучавани не на номера, виждани в делфинариуми, а в търсене на „подводни терористи“.

Журналисти, успяха да се промъкнат в базата за обучение на „сигнално-охранителни бозайници„, писа Maritime.bg през 2010-а година. Пред репортери треньорите заявили, че дресировката за специални операции на морските бозайници не се различава от „дресировка на лабрадор, когато искаме да го научим да връща фризби или да стои мирно“. Тайната според треньорите отново е наградата, в случая риба или октопод.

Благодарение на своите „акустични“ възможности, ВМС на САЩ смятат да използват делфините за откриване на подводни мини и патрулиране във водите около базите им.

Когато делфин открие „подводен терорист“, той изплува до лодката „пълна с командоси“, които прикрепват специална светлина на гърба му. След което делфинът се спуска и осветява „подводният терорист“, „останалата работа свършват командосите“.

Същите мисии ще изпълняват и морските лъвове, които са горди членове на редиците на ВМС на САЩ. Разликата е, че те „имат ръце„. Според техните треньори, лъвовете могат да прикрепят към евентуален „подводен терорист“ специалната светлина, която да издава неговата позиция.

Дори има възможност чрез поставяне на специална камера и харпун, морският лъв да неутрализира нападателя, сам. Приближавайки се до него, камерата предава образ до лодката, откъдето пък стрелят с харпуна в точния момент.

Въпреки тежката служба, животните били изключително добронамерени и любвеобилни, категорични са техните треньори, които се борели с Щаба на флота, за освобождаване на животните след определен период. Според тях пускайки делфините на свобода след години работа във флота, САЩ могат да бъдат сигурни, че животните няма да издадат строго-секретните тайни на флота.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните