След САЩ и Украйна започва използване на бойни делфини

Украинските военни подготвят бойни делфини в  Севастопол. В момента те тренират 10 бозайника.

Делфините са обучавани за борба с кораби или водолази. Върху тях ще бъде поставяно въоръжение, съобщават украински медии.

Освен в Севастопол, в света има само още един център за подготовка на бойни делфини. Той са намира в САЩ в град Сан Диего.

Maritime.bg припомня, че през 2010 година американските ВМС пуснат в 20 делфина, които охраняваха военноморските бази. Първо те бяха “на мисия” в подводната база Трайдънт.

В многогодишен период ВМС на САЩ, пазят в строга секретност програмата за използване на бозайници за патрулиране и охрана на водите, около базите си.

В момента американските военноморски сили, разполага с 80 делфина и 30 морски лъва, които в продължение на месеци са обучавани не на номера, виждани в делфинариуми, а в търсене на “подводни терористи”.

Журналисти, успяха да се промъкнат в базата за обучение на “сигнално-охранителни бозайници“, писа Maritime.bg през 2010-а година. Пред репортери треньорите заявили, че дресировката за специални операции на морските бозайници не се различава от “дресировка на лабрадор, когато искаме да го научим да връща фризби или да стои мирно”. Тайната според треньорите отново е наградата, в случая риба или октопод.

Благодарение на своите “акустични” възможности, ВМС на САЩ смятат да използват делфините за откриване на подводни мини и патрулиране във водите около базите им.

Когато делфин открие “подводен терорист”, той изплува до лодката “пълна с командоси”, които прикрепват специална светлина на гърба му. След което делфинът се спуска и осветява “подводният терорист”, “останалата работа свършват командосите”.

Същите мисии ще изпълняват и морските лъвове, които са горди членове на редиците на ВМС на САЩ. Разликата е, че те “имат ръце“. Според техните треньори, лъвовете могат да прикрепят към евентуален “подводен терорист” специалната светлина, която да издава неговата позиция.

Дори има възможност чрез поставяне на специална камера и харпун, морският лъв да неутрализира нападателя, сам. Приближавайки се до него, камерата предава образ до лодката, откъдето пък стрелят с харпуна в точния момент.

Въпреки тежката служба, животните били изключително добронамерени и любвеобилни, категорични са техните треньори, които се борели с Щаба на флота, за освобождаване на животните след определен период. Според тях пускайки делфините на свобода след години работа във флота, САЩ могат да бъдат сигурни, че животните няма да издадат строго-секретните тайни на флота.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент