Две европейски пристанища изграждат инфраструктура за бункероване на LNG

Най-голямото пристанище в Европа – Ротердам, и най-голямото пристанище в Скандинавия – Гьотеборг, сключиха нов съюз. Целта е да се ускори преминаването в цялата морска индустрия на основно гориво – LNG.

Между двата порта ще бъде подписан меморандум. Пристанищата са разположени в северна Европа, където се очаква да бъдат въведени през 2015г. нови правила и изисквания относно съдържанието на сяра в корабните горива.

Целта на двете пристанища е, преди влизане в сила на новите регулации, да бъде изградена инфраструктура за бункероване на LNG.

„Ние виждаме LNG като много важна възможност за морската индустрия. Използването на втечнен природен газ се вписва в нашата политика за превръщането ни в най-устойчивото пристанище. Считаме пристанището в Гьотеборг като изключително силен партньор, по този въпрос, на пазарите в Скандинавия”, заяви Роналд Пол, оперативен директор в Порт Ротердам.

”Работейки заедно, ние ще имаме голяма стабилност на пазара. Изключително се гордеем, че най-голямото европейско пристанище се обърна към нас в тази инициатива”, каза изпълнителният директор на пристанището в Гьотеборг Магнус Карестед.

LNG предлага значителни ползи за околната среда. Серните и твърди частици ще бъдат намалени почти до нула, емисиите на азотни окиси с 85-90 на сто, а нетното количество парникови газове с 15-20%.

За да се постигне целта за втечнен природен газ на двете пристанища от 2015 г., се изисква бързото развитие в редица области. Необходимата инфраструктура на пристанищата трябва да бъде изградена и ще трябва да се изготвят правила за обработка на втечнен природен газ. Жизненоважно е също така, че двете пристанища насърчават информираността по отношение на втечнения природен газ, като морски гориво.

Maritime.bg припомня, че прилагането на новата политика в областта на корабоплаването на ЕС доведе до намаляване емисиите с 66%.

Maritime.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Десет процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури  са планирани да стартират тази година

През настоящата година планираме да открием приеми по десет процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г. Това обяви

Повече от столетие във Варна не спират опитите за създаване на вълнови генератори

Повече от столетие ентусиасти, инженери и учени от Варна продължават да търсят устойчиво решение на проблема за използване на морските вълни и течения за получаване на

БМК: Войната в Украйна ще има негативен ефект за морския бизнес у нас далеч напред във времето

Ефектите от войната в Украйна ще имат негативно влияение върху морския бизнес в България далеч напред във времето. Това се посочва в годишния отчет за дейността на Българска

Най-четени през месеца