Две европейски пристанища изграждат инфраструктура за бункероване на LNG

Най-голямото пристанище в Европа – Ротердам, и най-голямото пристанище в Скандинавия – Гьотеборг, сключиха нов съюз. Целта е да се ускори преминаването в цялата морска индустрия на основно гориво – LNG.

Между двата порта ще бъде подписан меморандум. Пристанищата са разположени в северна Европа, където се очаква да бъдат въведени през 2015г. нови правила и изисквания относно съдържанието на сяра в корабните горива.

Целта на двете пристанища е, преди влизане в сила на новите регулации, да бъде изградена инфраструктура за бункероване на LNG.

„Ние виждаме LNG като много важна възможност за морската индустрия. Използването на втечнен природен газ се вписва в нашата политика за превръщането ни в най-устойчивото пристанище. Считаме пристанището в Гьотеборг като изключително силен партньор, по този въпрос, на пазарите в Скандинавия”, заяви Роналд Пол, оперативен директор в Порт Ротердам.

”Работейки заедно, ние ще имаме голяма стабилност на пазара. Изключително се гордеем, че най-голямото европейско пристанище се обърна към нас в тази инициатива”, каза изпълнителният директор на пристанището в Гьотеборг Магнус Карестед.

LNG предлага значителни ползи за околната среда. Серните и твърди частици ще бъдат намалени почти до нула, емисиите на азотни окиси с 85-90 на сто, а нетното количество парникови газове с 15-20%.

За да се постигне целта за втечнен природен газ на двете пристанища от 2015 г., се изисква бързото развитие в редица области. Необходимата инфраструктура на пристанищата трябва да бъде изградена и ще трябва да се изготвят правила за обработка на втечнен природен газ. Жизненоважно е също така, че двете пристанища насърчават информираността по отношение на втечнения природен газ, като морски гориво.

Maritime.bg припомня, че прилагането на новата политика в областта на корабоплаването на ЕС доведе до намаляване емисиите с 66%.

Maritime.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Иван Портних: Поздравявам хората, свързали личната и професионалната си съдба с морето

В Деня на Св. Николай Чудотворец поздравявам имениците и всички хора, свързали личната и професионалната си съдба с морето!  За Варна този ден е много специален, защото

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент