Две европейски пристанища изграждат инфраструктура за бункероване на LNG

Най-голямото пристанище в Европа – Ротердам, и най-голямото пристанище в Скандинавия – Гьотеборг, сключиха нов съюз. Целта е да се ускори преминаването в цялата морска индустрия на основно гориво – LNG.

Между двата порта ще бъде подписан меморандум. Пристанищата са разположени в северна Европа, където се очаква да бъдат въведени през 2015г. нови правила и изисквания относно съдържанието на сяра в корабните горива.

Целта на двете пристанища е, преди влизане в сила на новите регулации, да бъде изградена инфраструктура за бункероване на LNG.

„Ние виждаме LNG като много важна възможност за морската индустрия. Използването на втечнен природен газ се вписва в нашата политика за превръщането ни в най-устойчивото пристанище. Считаме пристанището в Гьотеборг като изключително силен партньор, по този въпрос, на пазарите в Скандинавия”, заяви Роналд Пол, оперативен директор в Порт Ротердам.

”Работейки заедно, ние ще имаме голяма стабилност на пазара. Изключително се гордеем, че най-голямото европейско пристанище се обърна към нас в тази инициатива”, каза изпълнителният директор на пристанището в Гьотеборг Магнус Карестед.

LNG предлага значителни ползи за околната среда. Серните и твърди частици ще бъдат намалени почти до нула, емисиите на азотни окиси с 85-90 на сто, а нетното количество парникови газове с 15-20%.

За да се постигне целта за втечнен природен газ на двете пристанища от 2015 г., се изисква бързото развитие в редица области. Необходимата инфраструктура на пристанищата трябва да бъде изградена и ще трябва да се изготвят правила за обработка на втечнен природен газ. Жизненоважно е също така, че двете пристанища насърчават информираността по отношение на втечнения природен газ, като морски гориво.

Maritime.bg припомня, че прилагането на новата политика в областта на корабоплаването на ЕС доведе до намаляване емисиите с 66%.

Maritime.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на