Рибата ще продължи да поскъпва, не само у нас, но и навсякъде, защото количествата намаляват. Това каза за БНР Бургас председателят на Консултативния съвет за Черно море д-р Йордан Господинов, който е и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ ФИШ”.
Оскъпяването на рибата идва от разходите, които правят фирмите от улова до съхраняването ѝ, посочи той.
“Неоспоримо е това, че нашата риба е много вкусна и всеки я търси, защото при гръцкия сафрид и черноморския разликата е огромна във вкуса, същото е и при лефера, заргана. Щом изнасяме барбун за Гърция и нашият е търсен повече, изнасяме калкана за Турция, въпреки че и там има калкан. Изнасяме и лефер. Все пак Черно море е по-бедно на видове риба, но се ловят 33-34 вида, а в света са около 200. Т.е. всичко останало, което го нямаме като скариди, стриди, калмари, октоподи ние го внасяме, но също и различни видове преработки и захранваме пазара.
“Животът е много динамичен и цените ще растат, така стоят нещата и при рибата. Има свръхулов в световния океан, а у нас няма достатъчно производство на риба. В морето я няма достатъчно, затова и цената е нагоре.”, обясни още Йордан Господинов.
За риболовния бранш е важно да има експерти в администрацията на ресорните институции, защото този сектор е малък, но е много важен бранш за икономиката ни, допълни той.