Бреговата охрана на Южна Корея застреля китайски рибар

Китайски рибар е починал, след като неговият съд е бил обстрелван от бреговата охрана на Южна Корея. От страна на бреговата охрана излезе кратко съобщение, че става дума за нерегламентирано навлизане в териториалните води.

Външният министър на Южна Корея е съобщил на китайския посланик в Сеул за инцидента, и че се води официално разследване. През последните няколко години напрежението между китайските риболовци и бреговите власти на Южна Корея, Виетнам и Япония се засили.

Не се вижда скорошно решаване на въпросите свързани със спорните острови и граници, тъй като зоните са изключително богати на рибни запаси, газ и петрол.

Агенция Yonhap съобщи, че инцидентът е станал когато 30 китайски риболовни съда са били засечени от бреговата охрана. Офицер от нея е застрелял един от риболовците. Друг репортаж на агенцията информира, че риболовецът е починал след като бил уцелен от гумен куршум.
Китайската агенция Xinhua съобщи, че страната иска незабавно строго разследване за установяване причините за инцидента.
Миналата година китайски риболовец уби офицер от бреговата охрана на Южна Корея. Година по-рано двама китайци загинаха след като блъснаха със своя риболовен кораб съд от състава на бреговата охрана на Южна Корея.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на