Бреговата охрана на Южна Корея застреля китайски рибар

Китайски рибар е починал, след като неговият съд е бил обстрелван от бреговата охрана на Южна Корея. От страна на бреговата охрана излезе кратко съобщение, че става дума за нерегламентирано навлизане в териториалните води.

Външният министър на Южна Корея е съобщил на китайския посланик в Сеул за инцидента, и че се води официално разследване. През последните няколко години напрежението между китайските риболовци и бреговите власти на Южна Корея, Виетнам и Япония се засили.

Не се вижда скорошно решаване на въпросите свързани със спорните острови и граници, тъй като зоните са изключително богати на рибни запаси, газ и петрол.

Агенция Yonhap съобщи, че инцидентът е станал когато 30 китайски риболовни съда са били засечени от бреговата охрана. Офицер от нея е застрелял един от риболовците. Друг репортаж на агенцията информира, че риболовецът е починал след като бил уцелен от гумен куршум.
Китайската агенция Xinhua съобщи, че страната иска незабавно строго разследване за установяване причините за инцидента.
Миналата година китайски риболовец уби офицер от бреговата охрана на Южна Корея. Година по-рано двама китайци загинаха след като блъснаха със своя риболовен кораб съд от състава на бреговата охрана на Южна Корея.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота