Внасят подписка в ИАРА за разрешаване на риболова по Дунав през нощта

Любители на риболова от Русе ще настояват пред министъра на земеделието и храните да бъде позволен ловът на риба по река Дунав и през нощта. Според тях по този начин ще се намали значително броят на нощните бракониери. За половин месец са заловени над 100 бракониери, като на 23 – ма са съставени актови.

Близо 1600 русенски рибари-любители ще внесат подписка в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури с искане да се узакони нощният риболов по река Дунав. Подписката е с копие до министъра на земеделието и храните, който има правото да даде съответното разрешение, предаде ЕкипНюз.

Един от основните аргументи в подкрепа на нощния риболов е борбата с бракониерите. Другата причина е, че определени видове риби се хранят и се ловят единствено през нощта – например, сом и бяла риба.

Русенци са водили предварителни разговори с местното представителство на агенцията по рибарство, с които са постигнали договорка за отделни места за нощен риболов. Те ще бъдат предложени на министър Найденов за одобрение. Само за последните две седмици са били извършени 275 проверки за бракониери, като са написани 23 акта, а иззетите уреди за риболов са около 75.

Maritime.bg – Рибарство / Дунав

Последни новини

Последни новини