Първи парашутен скок от борда на вертолет „Пантер“

В навечерието на Деня на военния парашутист – 18 октомври, на който отбелязваме годишнината от първия боен ден на парашутната дружина в състава на Първа българска армия през 1944 г., военнослужещите от морския специален отряд на Военноморските сили добавиха още една страница в летописа на своето военно формирование.

На 16 октомври 2012 година главен старшина Николай Николов, главен старшина Радостин Велев и главен старшина Георги Георгиев извършиха за пръв път парашутен скок от борда на вертолет AS 565 MB “Panther” от морската вертолетна авиобаза Чайка. При скокът, извършен от височина 1600 метра, военнослужещите използваха парашут тип „Летящо крило”.

Преди повече от 41 г., на 6 юни 1971 г., предшествениците на днешните военноморски „тюлени” извършват първите парашутни скокове от вертолет Ми–4, който тогава е на въоръжение във Военноморските сили. Днес тази славна бойна машина е сред експонатите в парковата експозиция на Военноморския музей във Варна.

Провеждането на скокове от вертолет ще доведе до придобиване на нови способности, оптимизиране на парашутната подготовка във Военноморските сили през следващата година, както и икономия на финансови средства и материални ресурси.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за