Разминаване в коловозите може да блокира Фериботен комплекс – Варна

Фериботен комплекс Варна

Фериботният комплекс може да се окаже в невъзможност да обслужва двата руски кораба по линията Варна – Кавказ, заявиха за в-к „Черно море“ потърпевши от създалата се тежка ситуация.

Приключи продължилият няколко години ремонт на преходен мост №1, но сега изведнъж се оказва, че има разминаване в междуосията на неговата жп линия и тези на двата руски кораба, които обслужват фериботната линия Варна – Кавказ.

При това положение вагоните могат да се товарят и разтоварват, както беше досега единствено на преходен мост №2, който е силно амортизиран и става опасен за експлоатация.

Идеята беше след ремонта на мост №1 да започне възстановяването и на второто преходно съоръжение на фериботния комплекс. Ситуацията наистина е патова, защото тръгне ли плановият ремонт на втория мост, линията Варна – Кавказ ще се окаже блокирана.

С писмо до „БДЖ – Товарни превози”, собственик на преходните съоръжения в комплекса, от руската компания оператор на двата ферибота „Аншип“ искат или да бъде фиксирано разминаването в коловозите, или да бъде забавен новият ремонт, за да могат да извършват превозите си, твърдят експерти.

По техните думи проблемът е тръгнал оттам, че при монтажа на жп релсите на „Авангард” и „Славяни” и на жп коловозите на руското пристанище Кавказ са били взети размерите на междурелсието на действащия преходен мост №2, който по това време е бил единственият годен за експлоатация, но вече е деформиран в известна степен.

Ремонтът на мост №1 става според заложено проектно междурелсово разстояние. Затова сега няма никакъв проблем с обновеното преходно съоръжение да се обслужват големите фериботи по другата линия, но не и новите два по-малки руски кораба.

Според представители на руския оператор на линията Варна – Кавказ, за да се излезе от тази ситуация, по-лесният вариант е своевременно да се нагоди междурелсовото разстояние на вече ремонтирания мост №1 с това на корабите, а не да става обратното, което би изисквало много повече време и разходи.

По предварителни сметки, ако още сега се извърши допълнителният ремонт, обновеното преходно съоръжение може да влезе в нормална експлоатация до няколко седмици. Деян Боев, началник на звеното във Варна към „БДЖ – Товарни превози”, заяви пред „Черно море“, че няма да се допусне възникването на патова ситуация. Тази седмица приемаме извършения ремонт на мост №1, след което започва да тече 6-месечният гаранционен срок, обясни той. По неговите думи това време е достатъчно да се намери техническо решение на възникналия проблем, за решаването на който са ангажирали специализирани големи чуждестранни фирми. Едва след премахването на всички пречки за нормалната експлоатация на съоръжението ще започне плановият ремонт на мост № 2, категоричен е Деян Боев.

Всички трябва да спазват стандарта – това е мнение на Иван Вълчев, началник на „Фериботно плаване” към Параходство „Български морски флот” . Според него решението за нагаждане на мост № 1 към разположението на релсите на двата малки ферибота не решава проблема. Има стандарт, по който се водят всички фериботи и преходни мостови съоръжения на специализираните пристанища, категоричен е той. Ако сега се направят корекции, варненският фериботен комплекс може да се окаже труден за обслужване на всички останали кораби (има идеи занапред от тук да тръгват линии и за други пристанища в Черно море). Правилното решение може да бъде взето единствено на двустранна делова среща между собствениците на пристанищната инфраструктура по линията Варна – Кавказ, като в случая водещи ще бъдат изискванията на стандарта, смята шефът на „Фериботно плаване” към БМФ. / Черно море

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който