Пристанище Бургас ЕАД взе участие по проекта SymNet

Пристанище Бургас / Снимка: maritime.bg

Пристанище Бургас стана част от Проекта SymNet* като подписа Протокол за участие в Платформата за Индустриална Симбиоза на Черноморския Регион.

По този начин от ръководството на порта се надяват, че ще допринесат, както икономически за бизнеса така и ще се повлияе благоприятно на околната среда, защото целта на проекта е минимизиране на деградацията на околната среда в резултат на последиците от климатичните промени и едновременно с това стимулирането на социалното и икономическото развитие на Черноморския басейн.

Същността на платформата ще е в една отворена база данни за всички предприятия в Черноморския регион, които имат желание да се включат в системата. В нея бургаския порт ще трябва да опише, както производството си, така и отпадъчните продукти от него. За в бъдеще пристанището се надява да открие нови партньори сред останалите участници в Платформата – фирми от Турция, Румъния, Молдова и България.

Водеща организация на проекта SymNet е Институтът по океанология към БАН, с партньорството на „Озйегин Университет” (Турция), Национален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа” (Румъния), Молдовската академия на науките и Европейската пионерска асоциация – Истанбул.

*„Индустриална Симбиозна Мрежа за Опазване на Околната Среда и Устойчиво Развитие на Черноморския Басейн” (SymNet) е проект, финансиран от Европейския съюз по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2007-2013″.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент