Български дипломати посетиха к.д.п. Собаджиев в Панама

Преди няколко дни българският консул в Мексико, заедно с почетния ни консул в Панама са посетили к.д.п. Светлозар Собаджиев, който повече от година и половина лежи в затвора „Ла Хоя” без разпит.

Срещата бе инициирана от министъра на външните работи Николай Младенов, след като колеги на капитана съобщиха за възможност за освобождаването му.

Двамата българи, посетили капитана, са разгледали затвора „Ла Хоя”. Припомняме, че това е един от най-пренаселените затвори в света, където не са осигурени нормални условия за живот.

Очаква се до няколко седмици в Панама да пристигне и посланика ни в Мексико, съобщи за Maritime.bg к.д.п. Собаджиев.

Българските дипломати са осигурили на к.д.п. Собаджиев най-необходимите за него в момента лекарства, тоалетни принадлежности и храна.

Проведена е среща и със защитата на капитана, както и с местната прокуратура. Станало е ясно, че преди провеждане на разпит, който капитанът очаква вече повече от година и половина, страните са със завързани ръце. Панамската прокуратура се е съгласила при предстоящия разпит преводач да бъде почетния ни консул в страната. Очаква се да бъде определена дата за разпита.

”Естествено, че надеждата ми отново се пробуди, след като бях посетен от българските дипломати. Надявам се тази визита да респектира панамската страна и прокуратурата най-после да се сети за мен. Дипломатите са изискали провеждането на разпита да стане възможно най-бързо. Надявам се това да се случи”, коментира пред Maritime.bg к.д.п. Собаджиев.

Защитниците на капитана обяснили, че проблемът за продължаващата агония на българина са процедурните спънки в местната система. Те уверили българските дипломати, че всичко се движи в полза на капитана, но конкретен и еднозначен отговор докога к.д.п. Собаджиев ще лежи в „Ла Хоя” не бил даден.

”Вече ме гледат с по-голямо уважение, тъй като досега не бяха пускали никой да разгледа ужасните условия, мизерия и претъпканите килии в които съществуваме”, завърши капитанът.

Средства за правна помощ на к.д.п. Собаджиев се набират на сметка:
Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна
BIC: TTBB BG 22
IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD
Титуляр: Българска Асоциация на Морските Капитани

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на