От отпуснати 1,4 млн. лева за морски проучвания, над половината – „прибрани“

Нарушенията във фонд „Научни изследвания“. При разработката на проект за изследване на морските дълбини, Агенцията за финансова инспекция откри, че 800 хиляди лева са похарчени не по предназначение от общата сума за проекта 1 милион и 400 хиляди лева, предаде btvnews.

През 2009-а Институтът по рибни ресурси във Варна е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ за тази голяма сума. Само 46 хиляди от тях са преведени на института. Останалите са разпределени между три фондации – изпълнители по проекта.

По документи те са с различни управители, но според сайтовете на организациите, той е един – Галин Иванов. Той разказа, че част от парите са били за оборудване за института, включително за чисто нов кораб за морски изследвания, вместо сегашния, който е на 30 години.

„Предстои да се проведат още зопове и да се дозакупят останалите неща, които са плавателен съд до 10-15 метра дълъг за целите на института с цел да е по-икономична експедицията в близките райони, микроскопи за дооборудване на лабораториите и апаратура за контрол-мониторинг на водите”, казва Иванов, управител на фондация.

„Ние знаем какво ни е необходимо, но не знаем откъде да го вземем. Да, ама те знаят откъде да го вземат. Правят обществената поръчка и всичко това идва при нас. По този начин вече имаме една модерна научна инфраструктура”, обяснява и Даниела Петрова, директор на Института по рибни ресурси.

Според инспекторите 800 хиляди лева за проекта са изразходвани нецелево. 350 хиляди от тях са преведени на фондация участник в научната разработка без да има сключен договор.

„Значи няма закононарушение. Практически, за да има закононарушение, трябва да има вреда. Реално парите са налични – могат да бъдат възстановени”, казва Иванов.

Според финансовата инспекция обаче, нарушение има. Затова Фонд „Научин изследвания“ трябва да върне на образователното министерство сумата от 800 хиляди лева. /бТВ

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който