К.д.п. Огнян Радев: Знаем кой и защо е натопил за кокаина капитан Собаджиев

Ако българинът беше част от наркоканал, отдавна трябваше да е мъртъв
* Скалъпените показания на филипинците са под диктовка на офицера по сигурността на компанията, управлявала „Маас Трейдър“ *
* Можем 100% да докажем невинноста на капитана във всеки съд *

Капитан Огнян Радев е един от най-активните и най-последователни защитници на арестувания по подозрения за трафик на 168 кг кокаин в Панама капитан Светлозар Собаджиев. Роденият в Русе моряк лежи вече над година и половина при нечовешки условия в затвора „Ла Хоя“, българската държава и досега не се е намесила адекватно в негова защита, затова група негови колеги и приятели създадоха професионален мозъчен тръст, който с факти и анализи доказва невинността на капитан Собаджиев.
Капитан Радев работи във втората по големина морска консултанска компания в САЩ и отговаря главно за посрещането и разтоварването на петролни танкери в страната. За степента на квалификацията му достатъчно красноречиво говори фактът, че в тази компания има едва 14 души на неговата позиция – всички до един доказани морски капитани, на които е поверена отговорност за милиарди долари.

Интервю на вестник „Утро“

Капитан Радев, защо се наложи създаването на вашия мозъчен тръст в защита на капитан Собаджиев?
– Ние сме близки приятели и колеги на капитан Собаджиев, но не това ни мотивира най-силно, а фактът, че сме твърдо убедени в неговата невинност. Постарахме се да му осигурим възможно най-добрата защита, като по предложение на Американската асоциация на морските капитани наехме реномирана юридическа кантора от Ню Йорк, но въпреки преведените на адвокатите десетки хиляди долара, се оказа, че те нямат никакъв опит в Панама и работата им се свеждаше главно до това да искат още и още пари. След като изхарчихме огромни суми и за 5 месеца не видяхме никакъв напредък, решихме да се запознаем с всички материали по делото и да видим какво толкова сложно има в него.

Как стигнахте до тях?
– Една част от тях бяха изнесени в интернет. От тях преведохме най-важните 25 страници от испански на български и английски. Освен това осигурихме снимки на кораба „Маас Традер“ на капитан Собаджиев напълно натоварен с 960 контейнера. Намерихме техническите характеристики на кораба, всички негови официални документи от корабния му агент в Кристобал, всички навигационни карти на района, плановете на пристанищата Баранкуиля и Кристобал, както и морските пътища в района на двете пристанища. Успяхме да осигурим и двата най-важни документа, съдържащи официално документираното описание на събитията с дата, час и минута за последните две пристанища /познати в корабоплаването като Statement of facts/. Въоръжени с тази информация сформирахме екип от четирима капитани с по над 20 години пълвателен стаж в този район и на подобни контейнеровози, с голям опит и познания особенно за товарене в Колумбия, разтоварване в Панама и преминаване на канала.

Какво сочат анализите на събраната информация?
– Още от самото начало беше установено че само четирима члена на екипажа са дали показания а останалите 10, включително и капитан Собаджиев, са отказали да дадат показания, което е правилно, тъй като не им е бил осигурен адвокат. Фактът, че точно тези четирима са дали показания, не е случаен. Говорили са тези четирима души – един украинец и трима филипинци – които по Кода за сигурност на собствениците на „Маас Трейдър“ са назначени да участват при съвместната проверка с колумбийските власти при отплаването от Баранкуиля на 27 март 2011 г. Това са старши помощник-капитана, вторият помощник-капитан, боцманът и един моряк. Те са хората, които подписват декларацията след съвместната проверка с колумбийската полиция, че на борда няма наркотици и корабът отплава за Панама. Това е същата декларация, която подразделението за борба с наркотрафика от колумбийската Пристанищна полиция представя на капитан Собаджиев и му позволява да отплава от Баранкуиля (Колумбия) за Кристобал (Панама).

Излиза, че за панамската полиция показанията на четирима души са по-важни от официален полицейски документ от Колумбия.
– Това произтича от спецификата на панамското право, което изисква независимо от обстоятелствата и доказателствата винаги да има виновен, а ако няма – да се намери такъв. Затова, базирайки се само на въпросните показания на четиримата от екипаж, без да провеждат допълнителни следствени действия за проверка на удобно поднесената им версия, без показанията на останалата част от екипажа и най-важното – на обвинения в трафик капитан, просто задържат набедения капитан Собаджиев и освобождават целия останал екипаж заедно с кораба. За панамците всичко е наред – има престъпление, те имат своя „престъпник“ и не им трябват повече главоболия за изясняване на истината. Дори не е уведомена Холандия – държавата на корабния флаг, че на нейна територия е извършен арест и то не на обикновен член на екипажа, а на капитана на кораба, които е доверено лице на държавата и представител на корабособственика. Абсолютно анонимно и незаконно арестуване. Нашите разследвания показаха, че до август 2011, пет месеца след ареста, капитан Собаджиев не е регистриран дори като задържан в затвора „Ла Хоя“. Той е открит случайно при общо преброяване при осуетен опит за бягство на мексикански затворници.

Защо според вас показанията на четиримата от екипажа са съмнителни?
– Те не са съмнителни, а са направо лъжливи. Всеки капитан от нашия екип започна да работи по показанията на всеки от четиримата и разделихме обвиненията им по изречения, думи, дни, часове, минути и местоположение така, както са ги описали четиримата. Поставихме всичко това в часовата и пространствената рамка на официалните документи на кораба, неговото действително местанахождение и описанието на работния борд към кея и на неработния към реката и започнахме да ги сравняваме, обръщайки внимание на всеки детайл. След това си разменихме техните показания и нашите изводи, за да сме сигурни че не сме пропуснали нещо. Така след щателни кръстосани проверки стигнахме до крайните заключения.

Какви са те?
– Установихме без никакво съмнение огромни и очевидни несъответствия в времето и пространството между обвиненията на четиримата от екипажа и официалните документи на кораба. Като взехме предвид положението на кораба, техническите му характеристики, специфичните детайли на колумбийското пристанище Баранкуиля като видимост, преобладаващите приливно-отливни течения на реката Магдалена и всички останали детайли заключихме, че можем със 100% сигурност да докажем, че обвиненията на четиримата са фалшиви и са манипулирани от друго лице, което не е член на екипажа и не е било на кораба по време на тези събития. Това е лице явно има голяма власт над екипажа, достатъчна да ги заплаши, но в същото време е с ограничени познания относно кораба и пристанището Баранкуиля и най-важното с голямо непознаване на часовата разлика. Оттам идват големите разминавания във времето, посочено в показанията на четиримата.

Имате ли подозрения кой е този човек?
– По наше мнение това е офицерът по сигурността на компанията, която е управлявала кораба, който по спешност пристига в Кристобал от Европа. Неговата задача е била да „оправи“ положението с цената на всичко и корабът веднага да отплава. И той го е „оправил“ положението на принципа „Разделяй и владей“, като подбира „подходящи“ личности и манипулира показанията им. Това е достатъчно за успех на първата му задача: корабът с 960 пълни контейнера да отплава незабавно. Следва незабавно уволнение на целия екипаж и разпръсването му по целия свят, така че този екипаж никога вече да не може да се събере и даде показания. На мястото на уволнените веднага е осигурен чисто нов екипаж и „Маас Трейдър“ продължава по пътя си, а в затвора остава един необходим на панамските власти „грешник“. Така и холандците, и панамците са доволни, остава само един невинен в затвора, но за него вече никой не го е грижа. Разбира се, в рамките на тази офанзива една огромна сума е сменила притежателя си. И всичко приключва само за 6 дни, което е своеобразен световен рекорд, като се има предвид статистиката при подобни случаи. И още нещо – веднага след приключването на случая въпросният офицер напуска компанията.

Какво по-конретно в ситуацията и в показанията ви дава сигурност, че капитан Собаджиев е натопен?
– Да започнем първо с деня на товаренето на кораба 28 март. След приключването му боцманът по невнимание поврежда корабния кран. Ако Собаджиев е имал съмнения за „опасен товар“ на борда, би следвало веднага да издаде заповед за отплаване. Повредата наистина е дребна и не е фатална. Вместо това той иска корабът да се насочи към свободен кей, където да бъде ремонтиран.

Второ, филипинците, сред които и въпросният боцман, твърдят, че капитанът е предложил първо $10 000, а по-късно $50 000 на боцмана само за една проста задача – той да остави един люк или врата отворена в нощта на 27 март. Съгласно твърденията на филипинците на борда на кораба е имало някаква сделка. Добре, да проследим парите за тази „сделка“. По време на рейда на панамската полиция, задействан от анонимно обаждане, в 3 часа на 29 март са претърсени капитанският офис и кабина. В корабния сейф са открити $6000, от които половината са заплатата на капитана, а другата половина – пари на компанията за текущи разходи. Въпросните пари са получени от корабен агент и както обикновено идват от банка, която ги маркира със специален прах за потвърждаване на произхода. Панамската полиция претърсва целия кораб и иззема всичко ценно на борда, но са открити само дребни суми – джобните на екипажа. Тези пари също са с доказан произход – маркирани са от банката и са донесени от корабния агент. Остава въпросът къде са „големите мръсни пари“, за които говорят филипинците и след подписването на фалшивите си показания превръщат капитана в обвиняем?

Трето, всички знаем какво представлява колумбийската наркомафия, от която никой досега не е успял да се скрие, ако се е забъркал в нещо, което я ощетява. Ако капитан Собаджиев е направил сделка с колумбийците в пристанище Баранкиля, но не е изпълнил „задължението“ си и е пропилял кокаин за $3.5 милиона, защо вече над година и половина e жив и дори веднъж не му е поискано „обяснение“ от колумбийците, представляващи 80% от обитателите там? Независимо колко страшно звучи, но тъкмо „Ла Хоя“ е най-лесното и евтино място за такива „обяснения“.

Още нещо – след задържането на Собаджиев колумбийската полиция заяви че са задържани трима едри производители и трафиканти на наркотици и са предадени на съда в САЩ, където се издирват за свързани с дрога престъпления. В официалното изявление се казва, че арестът е извършен след съвместна въоръжена операция на колубмийските и панамските власти срещу кораба „Маас Трейдър“ /такава операция не е провеждана/, на 20 март /на тази дата капитан Собаджиев дори не е можел да подозира какво го чака 9 дни по-късно/, при която са иззети 140 кг. кокаин /при 168 кг., открити при претърсването по сегнал на „Маас Трейдър“/. Това не са ли фрапиращи разминавания? Освен това, ако българският капитан действително е участвал в сделка с наркомафията, той става ключов и силно нежелан свидетел срещу тримата задържани. Как тогава е оцелял над 18 месеца в затвора, където има главорези, готови на всичко за десет долара и пакет цигари?! Малък пример – наскоро затворник в „Ла Хоя“ е трябвало да дава показания. Босовете явно не са били много сигурни какво ще говори, затова дни преди датата за разпит човекът научава ужасната новина, че жена му е разстреляна от неизвестни. Оттам нататък сам се е сетил как да се държи пред следователя.

Още нещо – половината от наркотрафикантите в „Ла Хоя“ са си признали и лежат по-кратки присъди, останалите са отричали и са им наложили максималния срок. Когото и от двете групи да питате, ще каже, че ако има доказателства, най-добре е да се признава вината и да се лежи по-малко. Капитан Собаджиев неколкократно е подканян от прокурора да се признае за виновен в замяна на лека присъда, но винаги категорично е отказвал, дори като същият прокурор го е заплашвал с 15 години затвор! Човекът е убеден в собствената си невинност и все още не са успели да го пречупят.

Кого запознахте с резултатите от разследването си?
– Изпратихме нашите анализи на българското Министерство на външните работи и на Международната асоциация на морските капитани с молба да бъде предадено на правителството на Кралство Холандия. Освен това предоставихме материалите на адвокатите на капитан Собаджиев в Ню Йорк и на нашите съмишленици в САЩ, които ни подкрепят и помагат.

Външно министерство дотук отнесе доста остри критики, че не се интересува от капитан Собаджиев, има ли някаква промяна?
– Да, промяна има и затова искам да благодаря на министър Николай Младенов, който поде инициативата да съдейства за справедливо решаване на случая. Засега не мога да кажа повече, но сме обнадеждени.
Впрочем, докато отговарях на въпросите ви, получих имейл от капитан Собаджиев, че прокурорът, който носи вина за неговото незаконно арестуване и над 18-месечното му мъчение в „Ла Хоя“, е уволнен. Както виждате, парченцата от пъзела започват да си идват на мястото. Само разгледайте фактите. „Маас Традер“, който е един сравнително нов и съвременен контейнеровоз, отплава най-спокойно с 960 пълни контейнера на 6-ия ден, след като на борда са открити 168 кг. кокаин, а екипажът светкавично е уволнен и разпръснат по света, така че на практика вече става неоткриваем. Прокурорът по „анонимното“ задържане внезапно е уволнен, а офицерът по сигурността на корабособственика напуска веднага след т.нар. Панамска мисия. В същото време задържаният за трафик на 3 тона кокаин кораб „Свети Николай“, който е стар и с много малка стойност, освен това без никакъв товар, стои вече близо два месеца на кея в испанското пристанище Кадис, а целият екипаж е задържан до изясняване на случая.

Не са ли твърде много съвпаденията в случая „Собаджиев“?- Всъщност съвпадения няма. Има заговор, с който един достоен български капитан е превърнат в заложник и изкупителна жертва. Нашата обща задача – и на неговите колеги и приятели, и на българската държава, и на цялата ни общественост е една – да не допуснем Собаджиев да става жертва и да го измъкнем от този ад, където лежи напълно незаслужено.

Публикацията е направена с разрешение от редакцията на в-к „Утро“, Русе, използването й без разрешение от в-к „Утро“, Русе не се позволява.

Maritime.bg – Топ

Последни новини

Последни новини