Евакуират моряците и гостите от задържания в Гана аржентински ветроход

Аржентина реши да евакуира екипажа на военния учебно-ветроходен кораб ARA LIBERTAD, който бе задържан в пристанище в Гана, след съдебно решение в интерес на кредитори на държавата.

Според решението на кораба се забранява да приема гориво, което може да стане причина за инциденти на борда и липса на нормални условия на живот, съобщи външното министерство на Аржентина.

Само капитанът и няколко души от екипажа ще останат на кораба. В момента на борда на ARA LIBERTAD има 326 души, включително гости от Бразилия, Чили, Уругвай, Паранагуа, Венецуела, Еквадор, Боливия и ЮАР.

Аржентина изпрати в Гана представители на военното си министерство в опит за установяване на отношения по казуса и опит за провеждане на преговори за освобождаването на ветрохода. Външният министър на страната ще посети Ню Йорк за среща със Съвета за сигурност на ООН.

Представители на страната обвиниха съда в Гана за задържането, като определиха решението за „абсурдно”, а фондът, който арестува кораба за „лешояд”.

Това което се случи с кораба е не по-малко страшно от отвличане, измъчване или пиратски акт, заяви министърът на външните работи на Аржентина.

За освобождаване на кораба, арестувалият го фонд иска съдебен депозит в размер на 20 млн. щ. долара. Аржентина категорично се противопоставя и ще използва всички лостове за да освободи кораба си без даване на пари.

След задържането на кораба командващият Военноморските сили на Аржентина бе сменен. Други двама високопоставени адмирали пък са под разследване, съобщават местни медии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на