Евакуират моряците и гостите от задържания в Гана аржентински ветроход

Аржентина реши да евакуира екипажа на военния учебно-ветроходен кораб ARA LIBERTAD, който бе задържан в пристанище в Гана, след съдебно решение в интерес на кредитори на държавата.

Според решението на кораба се забранява да приема гориво, което може да стане причина за инциденти на борда и липса на нормални условия на живот, съобщи външното министерство на Аржентина.

Само капитанът и няколко души от екипажа ще останат на кораба. В момента на борда на ARA LIBERTAD има 326 души, включително гости от Бразилия, Чили, Уругвай, Паранагуа, Венецуела, Еквадор, Боливия и ЮАР.

Аржентина изпрати в Гана представители на военното си министерство в опит за установяване на отношения по казуса и опит за провеждане на преговори за освобождаването на ветрохода. Външният министър на страната ще посети Ню Йорк за среща със Съвета за сигурност на ООН.

Представители на страната обвиниха съда в Гана за задържането, като определиха решението за „абсурдно”, а фондът, който арестува кораба за „лешояд”.

Това което се случи с кораба е не по-малко страшно от отвличане, измъчване или пиратски акт, заяви министърът на външните работи на Аржентина.

За освобождаване на кораба, арестувалият го фонд иска съдебен депозит в размер на 20 млн. щ. долара. Аржентина категорично се противопоставя и ще използва всички лостове за да освободи кораба си без даване на пари.

След задържането на кораба командващият Военноморските сили на Аржентина бе сменен. Други двама високопоставени адмирали пък са под разследване, съобщават местни медии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред