Евакуират моряците и гостите от задържания в Гана аржентински ветроход

Аржентина реши да евакуира екипажа на военния учебно-ветроходен кораб ARA LIBERTAD, който бе задържан в пристанище в Гана, след съдебно решение в интерес на кредитори на държавата.

Според решението на кораба се забранява да приема гориво, което може да стане причина за инциденти на борда и липса на нормални условия на живот, съобщи външното министерство на Аржентина.

Само капитанът и няколко души от екипажа ще останат на кораба. В момента на борда на ARA LIBERTAD има 326 души, включително гости от Бразилия, Чили, Уругвай, Паранагуа, Венецуела, Еквадор, Боливия и ЮАР.

Аржентина изпрати в Гана представители на военното си министерство в опит за установяване на отношения по казуса и опит за провеждане на преговори за освобождаването на ветрохода. Външният министър на страната ще посети Ню Йорк за среща със Съвета за сигурност на ООН.

Представители на страната обвиниха съда в Гана за задържането, като определиха решението за „абсурдно”, а фондът, който арестува кораба за „лешояд”.

Това което се случи с кораба е не по-малко страшно от отвличане, измъчване или пиратски акт, заяви министърът на външните работи на Аржентина.

За освобождаване на кораба, арестувалият го фонд иска съдебен депозит в размер на 20 млн. щ. долара. Аржентина категорично се противопоставя и ще използва всички лостове за да освободи кораба си без даване на пари.

След задържането на кораба командващият Военноморските сили на Аржентина бе сменен. Други двама високопоставени адмирали пък са под разследване, съобщават местни медии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент