Евакуират моряците и гостите от задържания в Гана аржентински ветроход

Аржентина реши да евакуира екипажа на военния учебно-ветроходен кораб ARA LIBERTAD, който бе задържан в пристанище в Гана, след съдебно решение в интерес на кредитори на държавата.

Според решението на кораба се забранява да приема гориво, което може да стане причина за инциденти на борда и липса на нормални условия на живот, съобщи външното министерство на Аржентина.

Само капитанът и няколко души от екипажа ще останат на кораба. В момента на борда на ARA LIBERTAD има 326 души, включително гости от Бразилия, Чили, Уругвай, Паранагуа, Венецуела, Еквадор, Боливия и ЮАР.

Аржентина изпрати в Гана представители на военното си министерство в опит за установяване на отношения по казуса и опит за провеждане на преговори за освобождаването на ветрохода. Външният министър на страната ще посети Ню Йорк за среща със Съвета за сигурност на ООН.

Представители на страната обвиниха съда в Гана за задържането, като определиха решението за „абсурдно”, а фондът, който арестува кораба за „лешояд”.

Това което се случи с кораба е не по-малко страшно от отвличане, измъчване или пиратски акт, заяви министърът на външните работи на Аржентина.

За освобождаване на кораба, арестувалият го фонд иска съдебен депозит в размер на 20 млн. щ. долара. Аржентина категорично се противопоставя и ще използва всички лостове за да освободи кораба си без даване на пари.

След задържането на кораба командващият Военноморските сили на Аржентина бе сменен. Други двама високопоставени адмирали пък са под разследване, съобщават местни медии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Контейнеровоз е вторият поразен кораб в Червено море от Хутите край Йемен

Плаващият под флага на Панама контейнеровоз NUMBER 9 (IMO: 9340752) е вторият поразен от Военноморските сили на Йемен кораб в неделя. Срещу него е изстреляна ракета, която

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация