Първо дело срещу пирати в Германия от 17 век

Между две и седем години лишаване от свобода получиха десет сомалийски пирати от Апелативния съд в Хамбург.

Като “съвършено невероятен, изключителен” охарактеризира процеса председателстващият съдебния състав съдия Бернд Щайнметц. Делото е първо по рода си от няколко века в историята на Германия и морската метрополия Хамбург – процес срещу пирати в Германия не е имало от 17 век. Процесът е в Хамбург не защото там е седалището на Международния трибунал за морско право, а защото там е регистриран корабът.

Пред федералното правосъдие бяха изправени десет сомалийски пирати на възраст между 21-50 години, похитили и отвлекли плаващия под германски флаг кораб “Тайпан” навръх Великден 2010 г. Инцидентът, който влезе в световните новини, стана на 500 мили от бреговете на Сомалия. Екипажът и корабът бяха освободени след операция на холандски морски пехотинци, съгласувана с правителството в Берлин. Заловените пирати бяха откарани в Хамбург, където е седалището на фирмата-собственик на плавателния съд.

Съдебното дело продължи почти две години преди произнасянето на присъдите в края на октомври 2012 г., пише Правен свят По време на пледоариите един от малцината пирати, които знаеха рождената си дата, помоли съда за снизхождение и човешко съчувствие. Той се позова на катастрофалното положение в родината си, което изтъкна като основен мотив мнозина мъже да се занимават с организиране на групи за отвличане на морски съдове, плаващи покрай бреговете на Сомалия и изнудване за откуп.

Повдигнатите обвинения са за отвличане на кораб и похищение на екипажа. Съдът отсъди за трима от най-младите пирати наказание от две години затвор. Седем от по-възрастните получиха между 6-7 години лишаване от свобода. Тъй като на практика от момента на задържане по-младите вече са изтърпели наказанието си, към тях се прилага специална профилактика в специализирани защитени жилища край Хамбург.

Според съдия Щайнметц “пиратското дело” има всички основания да влезе в учебниците за студенти-юристи като куриозно, уникално и единствено по рода си за Германия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Руска фрегата отработи поразяване на вражески кораб с хиперзвукова ракета “Циркон” в Атлантика

Фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" отработи в западната част на Атлантическия океан поразяване на морска цел с хиперзвукова ракета "Циркон" на разстояние над

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент