Капитан Светлозар Собаджиев е извикан на разпит (+)

След 18 месеца зад решетките на един от най-препълнените затвори в света, к.д.п. Светлозар Собаджиев е бил извикан на разпит. Това става само дни след като български дипломати посетиха затвора “Ла Хоя” в Панама.

Очаквайте продължение…

(+) 24.10.2012г.

Дни след като български дипломат посети Панама, задържаният за трафик на наркотици български гражданин Светлозар Собаджиев даде на 23 октомври показания в хода на досъдебното производство. Почетният консул на Република България в Панама Клаудия Лисичков е конституирана като преводач по делото, информира Кризисния център към МВнР.

По указание на министъра на външните работи консулът на България в Мексико Емил Самарджиев посети в периода 16–19 октомври Панама, за да получи актуална информация във връзка със случая на кап. Светлозар Собаджиев.

Емил Самарджиев разговаря с адвоката на кап. Собаджиев, нает чрез Световния съюз на капитаните в САЩ. Консулът се срещна с главния секретар на Главната прокуратура на Панама – Рамзес Баррера Паредес, и с Хавиер Гарабалльо, ръководител на специализираното звено по престъпленията, свързани с наркотрафика.

Консул Самарджиев проведе среща в Централното управление на затворите на Панама и разговоря с генералния директор на системата на затворите Анхел Калдерон и Виелка Гонзалес, ръководител на отдела по правни въпроси. По молба на консула ръководството на затворите ще осигури медицински преглед на кап. Собаджиев и съответното лечение, ако това е необходимо.

Емил Самарджиев посети Светлозар Собаджиев в затвора „Ла Хоя”, за да го запознае с резултатите от проведените разговори във връзка с воденото следствие. Българинът се намира в отделение само за чужденци.

Светлозар Собаджиев беше задържан на 29 март 2011 г., след като на управлявания от него кораб „Маас Трейдър” бяха открити 169 кг кокаин. От самото начало по случая пълно съдействие оказва българското посолство в Мексико и почетният консул на България в Панама г-жа Клаудия Лисичков.

Според панамското законодателство наказанието при доказване на обвинението е от 10 до 15 години затвор. Срокът на предварителния арест може да бъде до минималния срок от предвидената в закона присъда, т.е. – 10 години. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент