Пристанището в Талин купи ледоразбивач за 50 млн. евро

Пристанището в Талин подписа договор за 50 млн. евро с финландската компания Arctia за закупуването на ледоразбивача MSV BOTNICA, съобщиха от пресслужбата на порта.

Според информацията, портът ще финансира сделката с краткосрочен заем от търговска банка. В по-дълъг период пристанището възнамерява да рефинансира сделката с друг кредит от Nordic Investment Bank, като ръководството си е поставило срок за изплащане на задължението от 10 години.

От компанията-собственик на кораба заявиха в паралелно прессъобщение, че сделката е ползотворна за двете страни, както и за корабоплаването в района. От Arctia заявяват, че корабът е поставял рекорди в много тежки зими. „Корабът има изключително добра репутация във Финския залив”, гласи съобщението. Фирмата твърди, че сделката е част от нейната политика за намиране на най-добри решения за всеки един съд от флота й в дългосрочна перспектива.

Пристанището в Талин ще осигурява корабоплаването с новозакупения кораб. Портът е сключил 10-годишен договор с естонската морска администрация за изпълнението на това задължение.

Според естонското законодателство, местната морска администрация отговаря за този тип дейности. С контракта пристанището се превръща в подизпълнител, който е длъжен да осигури ледоразбивач и комплектова екипаж за него.

Очаква се MSV BOTNICA да пристигне в Естония през втората половина на месец декември.

Корабът трябва да е напълно готов за осигуряване на корабоплаването при ледови условия, по силата на договора с морска администрация, от 2 януари 2013 година. Сезонът ще продължи до 20 април 2013 година.

Справка на Maritime.bg сочи, че към момента в Естония има само един действащ ледоразбивач – TARMO. Съдът вече е почти 50-годишен. Очаква се в близките години, а и по-рано, той да бъде изведен от експлоатация.

Въпреки, че това не е основния бизнес на пристанището в Талин, решението за откриването на новото направление е направено, както в интерес на компанията, така и в интерес на останалите портове като Мууга, Кунда и Силамае, включително останалите портове в Талинския залив, залив Копли и залив Палдиски.

MSV BOTNICA е многоцелеви ледоразбивач. Корабът е построен през 1998г. във Финландия. Има ледови клас ICE-10, дължина 97,3 м и широчина 24,3. Максималната скорост на ледоразбивача е 16,5kn в открити води и 7,5-8kn в ледени полета с дебелина на леда до 80см. Максималната допустима дебелина на леда, при която MSV BOTNICA може да оперира е 1,2 м.

Maritime.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от