Сомалийски пирати обстрелваха фрегатата „Ротердам“


Сомалийски пирати са обстреляли флагмански кораб на силите на НАТО – фрегатата „Ротердам”, от състава на ВМС на Холандия, съобщава РБК, като се позова на американските медии. Инцидентът е станал на 24 октомври по време на проверка на малък плавателен съд. „Ротердам” е изпратил екип на RIB за проверка, след което екипажът на другия съд е открил огън.

Фрегатата е открила ответен огън, в резултат на което е възникнал пожар на борда на малкия плавателен съд, чийто екипаж се е опитал да се спаси чрез плуване, предаде ЕкипНюз. По съда на НАТО е бил открит огън и от брега, в резултат на което е била повредена надуваемата лодка.

В резултат на операцията е загинал един от пиратите.

От страна на „Ротердам” няма загинали или пострадали. 25 души са били спасени на борда на холандския кораб, които по-късно ще бъдат предадени на властите на страната.

Флотилия на НАТО патрулира край бреговете на Сомалия от ноември 2008 година. Към нея впоследствие се присъединиха ескадра на Европейския съюз, оперативна група под американско командване и кораби от още няколко държави, сред които Китай, Индия, Малайзия и Русия.

 Виж още: Двойно са намалели атаките на сомалийските пирати

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на