Сомалийски пирати обстрелваха фрегатата „Ротердам“


Сомалийски пирати са обстреляли флагмански кораб на силите на НАТО – фрегатата „Ротердам”, от състава на ВМС на Холандия, съобщава РБК, като се позова на американските медии. Инцидентът е станал на 24 октомври по време на проверка на малък плавателен съд. „Ротердам” е изпратил екип на RIB за проверка, след което екипажът на другия съд е открил огън.

Фрегатата е открила ответен огън, в резултат на което е възникнал пожар на борда на малкия плавателен съд, чийто екипаж се е опитал да се спаси чрез плуване, предаде ЕкипНюз. По съда на НАТО е бил открит огън и от брега, в резултат на което е била повредена надуваемата лодка.

В резултат на операцията е загинал един от пиратите.

От страна на „Ротердам” няма загинали или пострадали. 25 души са били спасени на борда на холандския кораб, които по-късно ще бъдат предадени на властите на страната.

Флотилия на НАТО патрулира край бреговете на Сомалия от ноември 2008 година. Към нея впоследствие се присъединиха ескадра на Европейския съюз, оперативна група под американско командване и кораби от още няколко държави, сред които Китай, Индия, Малайзия и Русия.

 Виж още: Двойно са намалели атаките на сомалийските пирати

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

Премиерът Бойко Борисов настоява за сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

По света и у нас