Нов кораб предадоха в Булярд. Корабостроителницата бори кризата с кораборемонт

В „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД се проведе тържествена церемония по предаване и именуване на 55 427-тонен кораб.

Кръстница на кораба е главният счетоводител на ИХБ ШИПИНГ Росица Владимирова, която даде името на кораба – DIAMOND SKY.

Бълкерът е трети поред, който се строи в корабостроителницата от серията FUTURE 56, под надзора на NKK. Лицензът за строителството на серията е закупен от  японската компания IHI MARINE UNITED Inc.

При реализацията са използвани нови технологии, както в проектирането, така и в производството. Основната част от оборудването на борда на DIAMOND SKY е доставена от MITSUBISHI CORPORATION.

Корабите от серията са изключително функционални, характеризират се с лесна поддръжка и обслужване.

Димитър Желев от ИХБ, който е собственик на Булярд, коментира пред Maritime.bg, че се очаква в близките дни DIAMOND SKY да отплава по първо направление. Той коментира, че общата инвестиция в кораба е 24 млн. евро.  По думите му „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД устоява на кризата, благодарение на кораборемонтните дейности, които извършва завода.

„Имаме преговори за няколко конверсии, но никакви договори за строителство“, заяви пред Maritime.bg Желев. В отговор на въпрос дали ще бъдат правени съкращения в корабостроителницата, Желев заяви, че най-вероятно това ще стане.

„Ще има, но съвсем малко, около 10%“, каза той.  „В държави, където има бюджет, като Румъния, се строят военни кораби. Ако правителството има бюджет с удоволствие ще построим някой корвет“, добави още той.

Пред Maritime.bg изпълнителният директор на „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД, инж. Боян Бойков коментира, че се търсят нови ниши. В близките седмици, например, ще бъдат инсталирани, край Шабла, построени в Булярд фундаментни конструкции за ветрогенератори.

„Борим се. Пазарът е много стегнат. Това е факт, защото в Китай най-вече имаше един балон, който по една или друга причина вече се спука. Там вече корабостроителници затварят“, коментира Бойков.

В отговор на въпрос на Maritime.bg Бойков заяви, че за свиване на разходите в корабостроителницата са закупени ниско-енергийни консуматори. Работи се и по подобряване на вътрешната организация, обясни той.

Изпълнителният директор на Булярд съобщи, че вече е приключило и преоборудването на кораб „Ентърпрайс“, който по силата на договор с ЕМСА бе назначен в района на Черно море за борба с нефтени разливи.

През миналата година кораб от серията на DIAMOND SKY беше предаден на турската компания Diler Shipping. Корабите от серията Future-56 се строят за първи път в България и никога до този момент в ЕС. Вторият построен кораб от същата серия бе предаден няколко месеца по-късно на Индустриален холдинг България.

DIAMOND SKY
Класификационна организация:
Клас:
Район на плаване:
Дължина (максимална):
Ширина:
Височина на борда:
Газене:
Дедуейт:
Тип на двигателя:
Силова уредба:
Специфичен разход на гориво:
Мощност на гл. двигател:
Палубни товарни кранове:
Екипаж:
.
Nippon Kaiji Kyokai
NK NS
Неограничен
190,00 m
32,26 m
18,10 m
11,2 m
55 304 DWT
1 – DU – Wartsila – 6 RT – flex 50
Дизелна с гребен винт с нерегулируема крачка
167,1 g/kWh + 3%
8890 kW при 116,0rpm
4 x 30t
25 човека

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните