Нов кораб предадоха в Булярд. Корабостроителницата бори кризата с кораборемонт

В „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД се проведе тържествена церемония по предаване и именуване на 55 427-тонен кораб.

Кръстница на кораба е главният счетоводител на ИХБ ШИПИНГ Росица Владимирова, която даде името на кораба – DIAMOND SKY.

Бълкерът е трети поред, който се строи в корабостроителницата от серията FUTURE 56, под надзора на NKK. Лицензът за строителството на серията е закупен от  японската компания IHI MARINE UNITED Inc.

При реализацията са използвани нови технологии, както в проектирането, така и в производството. Основната част от оборудването на борда на DIAMOND SKY е доставена от MITSUBISHI CORPORATION.

Корабите от серията са изключително функционални, характеризират се с лесна поддръжка и обслужване.

Димитър Желев от ИХБ, който е собственик на Булярд, коментира пред Maritime.bg, че се очаква в близките дни DIAMOND SKY да отплава по първо направление. Той коментира, че общата инвестиция в кораба е 24 млн. евро.  По думите му „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД устоява на кризата, благодарение на кораборемонтните дейности, които извършва завода.

„Имаме преговори за няколко конверсии, но никакви договори за строителство“, заяви пред Maritime.bg Желев. В отговор на въпрос дали ще бъдат правени съкращения в корабостроителницата, Желев заяви, че най-вероятно това ще стане.

„Ще има, но съвсем малко, около 10%“, каза той.  „В държави, където има бюджет, като Румъния, се строят военни кораби. Ако правителството има бюджет с удоволствие ще построим някой корвет“, добави още той.

Пред Maritime.bg изпълнителният директор на „Булярд корабостроителна индустрия“ ЕАД, инж. Боян Бойков коментира, че се търсят нови ниши. В близките седмици, например, ще бъдат инсталирани, край Шабла, построени в Булярд фундаментни конструкции за ветрогенератори.

„Борим се. Пазарът е много стегнат. Това е факт, защото в Китай най-вече имаше един балон, който по една или друга причина вече се спука. Там вече корабостроителници затварят“, коментира Бойков.

В отговор на въпрос на Maritime.bg Бойков заяви, че за свиване на разходите в корабостроителницата са закупени ниско-енергийни консуматори. Работи се и по подобряване на вътрешната организация, обясни той.

Изпълнителният директор на Булярд съобщи, че вече е приключило и преоборудването на кораб „Ентърпрайс“, който по силата на договор с ЕМСА бе назначен в района на Черно море за борба с нефтени разливи.

През миналата година кораб от серията на DIAMOND SKY беше предаден на турската компания Diler Shipping. Корабите от серията Future-56 се строят за първи път в България и никога до този момент в ЕС. Вторият построен кораб от същата серия бе предаден няколко месеца по-късно на Индустриален холдинг България.

DIAMOND SKY
Класификационна организация:
Клас:
Район на плаване:
Дължина (максимална):
Ширина:
Височина на борда:
Газене:
Дедуейт:
Тип на двигателя:
Силова уредба:
Специфичен разход на гориво:
Мощност на гл. двигател:
Палубни товарни кранове:
Екипаж:
.
Nippon Kaiji Kyokai
NK NS
Неограничен
190,00 m
32,26 m
18,10 m
11,2 m
55 304 DWT
1 – DU – Wartsila – 6 RT – flex 50
Дизелна с гребен винт с нерегулируема крачка
167,1 g/kWh + 3%
8890 kW при 116,0rpm
4 x 30t
25 човека

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,