Експерт: Срещу сомалийските пирати да се приложи стратегия „Ал Капоне“


Стратегия „Ал Капоне“ може да нанесе финален удар на сомалийските пирати, пише британският Daily Telegraph, като цитира Томас Кели, експерт на американския Държавен департамент по борбата с тероризма, предаде Инвестор.бг.

Пред изданието Кели припомня, че зад дейността на сомалийските пирати стоят 12 богаташи – сомалийски вариант на мафиота Ал Капоне.

Кели посочва, че Ал Капоне беше „ликвидиран“, като беше вкаран в затвора за данъчни измами. Тази стратегия може да се приложи и срещу 12-та босове на бизнеса на сомалийските пирати. С международна подкрепа тези хора могат да бъдат изправени на съд още в идните години, посочва експертът.

„Трябва да действаме срещу онези, които купуват корабите и оръжията за пиратските набези и които после перат парите от откупите в Африка и на други места“, казва Кели.

Пиратството се превърна в най-големия бизнес за Сомалия. По официални данни с набезите си през 2010 г. сомалийските пирати са причинили загуби на световната икономика за над 12 млрд. долара.

Данните на Международното морско бюро показват обаче, че през настоящата година набезите на пиратите са намалели двойно. Само 70 атаки е имало през първите месеци на 2012 г., което е със 75% по-малко в сравнение със същия период на 2011 г.

Според Томас Кели причината са патрулните мисии срещу пиратите на американски, европейски и азиатски кораби, както и присъствието на въоръжени охранители на четири пети от контейнеровозите и танкерите, плаващи в зоната на действие на сомалийските пирати.

Около 1000 сомалийски пирати се намират в затворите на 20 страни по света в резултат на обединените усилия на международната общност, посочва британският вестник.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните