Експерт: Срещу сомалийските пирати да се приложи стратегия „Ал Капоне“


Стратегия „Ал Капоне“ може да нанесе финален удар на сомалийските пирати, пише британският Daily Telegraph, като цитира Томас Кели, експерт на американския Държавен департамент по борбата с тероризма, предаде Инвестор.бг.

Пред изданието Кели припомня, че зад дейността на сомалийските пирати стоят 12 богаташи – сомалийски вариант на мафиота Ал Капоне.

Кели посочва, че Ал Капоне беше „ликвидиран“, като беше вкаран в затвора за данъчни измами. Тази стратегия може да се приложи и срещу 12-та босове на бизнеса на сомалийските пирати. С международна подкрепа тези хора могат да бъдат изправени на съд още в идните години, посочва експертът.

„Трябва да действаме срещу онези, които купуват корабите и оръжията за пиратските набези и които после перат парите от откупите в Африка и на други места“, казва Кели.

Пиратството се превърна в най-големия бизнес за Сомалия. По официални данни с набезите си през 2010 г. сомалийските пирати са причинили загуби на световната икономика за над 12 млрд. долара.

Данните на Международното морско бюро показват обаче, че през настоящата година набезите на пиратите са намалели двойно. Само 70 атаки е имало през първите месеци на 2012 г., което е със 75% по-малко в сравнение със същия период на 2011 г.

Според Томас Кели причината са патрулните мисии срещу пиратите на американски, европейски и азиатски кораби, както и присъствието на въоръжени охранители на четири пети от контейнеровозите и танкерите, плаващи в зоната на действие на сомалийските пирати.

Около 1000 сомалийски пирати се намират в затворите на 20 страни по света в резултат на обединените усилия на международната общност, посочва британският вестник.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент