Кораби на иранските Военноморски сили на посещение в Судан


Кораби на иранските военноморски сили са в суданския град Порт-Судан, който е разположен на брега на Червено море на 500 километра североизточно от столицата Хартум, предаде ИТАР-ТАСС, информира Фокус.

В състава на групата от кораби са ескадреният миноносец „Шахид Накди” и бойният кораб „Харк” с екипаж от 250 души, който е способен да превозва на борда си до три хеликоптера.

Представители на иранските военноморски сили заявиха по-рано, че този морски поход е „послание за мир и дружба към съседните страни и той има за цел да защити корабоплаването и товарните превози от морското пиратство”.

Визитата на иранските кораби започна седмица след инцидента в оръжеен завод в суданската столица, за който властите в Хартум заявиха, че е причинен от израелски въздушен удар.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че