Подводният свят на залива Вромос изплува от древността

Любопитни щрихи от живота на нашите предци изплуваха това лято от морските дълбини, ширнали се в района на закътания от ветровете залив Вромос. Красивата местност край курортното градче Черноморец е добре известна на туристите, които лятно време окупират малкия плаж на залива. Оказва се обаче, че районът е богат на старинни находки отпреди повече от две хилядолетия. Част от тях са потънали на морското дъно и привличат интереса на археолозите.

През месец септември подводна експедиция на Националния исторически музей /НИМ/ започна проучването на древно търговско селище, чиито останки навяват спомена за един изгубен свят.

Следите от древното селище са разпилени на морското дъно южно от ранновизантийската крепост Акра, която също е обект на археологически проучвания. Предположенията на учените са, че става дума за крайбрежно тържище или емпорион, което в миналото е обслужвало населените места в района на днешния град Черноморец и с течение на времето е било залято от водата. Вероятно тук са акостирали малки товарни кораби със стоки от близки и по-далечни земи. В подкрепа на това предположение подводната експедиция на НИМ, която изследва акваторията край Вромос, попада на изобилие от добре запазени предмети от различни епохи. Според археолозите находките са доказателство, че в едно необозримо минало тук е кипял живот и обмен на различни култури.

Заливът е умален модел как в течение на хилядолетия хората са използвали природните дадености за търговия, корабоплаване и уседнал живот – каза за Радио България доц. Иван Христов, зам. директор на НИМ и ръководител на експедицията, и добави:

Имаме цели предмети, извадени от морското дъно, които датират от V век пр. Хр. до късноелинистическата епоха или ІІ век пр. Хр. След кратко прекъсване откриваме изключително добре съхранени предмети от римската епоха, които са от ІІ-ІІІ век. Попаднахме и на находки от Средновековието. Така че това място е било използвано векове наред. А за да има такова дълго историческо развитие, значи, че то е било важно за местното население като много удобно за акостиране на кораби и за търговия. Така че на този етап имаме късмета да проучваме едно недокоснато от времето и набезите на иманярите тържище.
Находките, извадени от морските дълбини, допълват представите ни за древното корабоплаване. Като например каменната котва с един отвор, открита в района на подводното тържище, която е на приблизителна възраст от 2000 години. Предполага се, че това е най-старият модел котви, използвани по нашето Черноморие. Любопитство буди и още една находка – цял целеничък тиган за бързо приготвяне на храна, използван от мореплавателите през V век. Представлява кръгъл керамичен съд с посребрена дръжка. Открит е на 8 метра дълбочина, което изключва хипотезата, че предметът е свързан с крайбрежен сухоземен обект.

Какво още научаваме за нашите предци, населявали южното ни крайбрежие в района на залива Вромос?
За нас е много важно да се проучват такива селища, защото те са със смесено трако-гръцко население – твърди доц. Христов. – Ние открихме както внос на гръцка керамика, така и много характерна местна тракийска керамика от І хилядолетие пр. Хр. Отличителното за тези тържища е, че това са зони на обмяна на идеи, на култури. Предстои цялостно изследване на тържището край Вромос. Засега сме все още в сферата на работните хипотези. Следващата година възнамеряваме да започнем проучването по-рано, тъй като се опасяваме от иманярски набези – каза в заключение доц. Иван Христов. / Текст и снимки БНР

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че