След дипломатическа намеса осигуриха по-добри условия на съкилийници на кап. Собаджиев

Гръцката държава е осигурила преместването на двама свои граждани от панамския затвор „Ла Хоя” в затвора „Ренесар”. Затворниците лежат присъди по доказани обвинения за трафик на кокаин в латинската страна. Досега те бяха в един павилион с българския капитан Светлозар Собаджиев, който над 18 месеца е държан при нечовешки условия.

Maritime.bg припомня, че те, заедно с к.д.п. Светлозар Собаджиев, се обърнаха за съдействие към няколко международни организации за защита правата на човека. В последствие в Гърция бе организирана мащабна кампания за набиране на средства за двамата затворници. Гръцките граждани събраха за своите сънародници пари, с които те си осигуряваха храна и легла в затвора, където лежи и к.д.п. Собаджиев. Огромна е подкрепата, която населението на средиземноморската страна оказва. За сравнение над 14 000 души подкрепят двамата гърци в социалната мрежа Фейсбук, срещу малко над 3 000  българи в подкрепа на нашия капитан.

По инициатива на външния министър Николай Младенов, припомняме, в София се проведе среща с представители на Българската асоциация на морските капитани. След нея бе организирано и посещение на български дипломат в Панама, което доведе до очаквания 18 месеца разпит на капитана.

Изглежда заинтересоваността на дипломатическо ниво води до разплитането на възела, като пример са преместването на съкилийниците на нашия капитан и проведения с него разпит.

Имайки предвид несъмненото убеждение, че капитанът е невинен, неговите съвипускници и близки в България се надяват случаят да приключи, не с преместване, а с най-скорошно прибиране, с активното съдействие от страна на Министерството на външните работи.

В България продължава набирането на средства за помощ на българския капитан. Дарение можете да направите по банковата сметка при:
Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна
BIC: TTBB BG 22
IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD
Титуляр: Българска асоциация на морските капитани

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини