Данаил Папазов: Нов рекорд от над 9,2 млн. тона чакаме до края на годината

Над 7,9 млн. т товари са обработени от началото на годината досега, като очакванията са обемът им да надхвърли 9,2 млн. т до края на годината, заяви за в-к „Черно море“ кап. Данаил Папазов, изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД. Това означава, че варненските докери ще поставят нов рекорд, който при сегашната инфраструктура на пристанището дори надхвърля практическите възможности на порта.

Припомняме, че през 2011 г. бяха достигнати 9,15 млн. т, което е върхов резултат за цялата 106-годишна история на пристанището. Много добре върви работата както на „Варна-изток”, така и на „Варна-запад” и се постига почти 50% натовареност на мощностите, подчерта шефът на порта. По неговите думи от 2008 г. насам „Пристанище Варна” отчита непрекъснато увеличение на товарите с над 15%.

Чистата печалба на дружеството след всички платени данъци и такси се очертава да надхвърли 4,5 млн. лв. за годината, каза още кап. Папазов. За сравнение, в края на 2011 г. размерът й беше 4 млн. лв. За предприятието това е много добра рентабилност от 7 – 10%, допълни изпълнителният директор.

Пристанище Варна е „зърнената“ врата на България. Оттук вече са изнесени повече от 2,1 млн. т, сочат данните за десетмесечието. През миналата година бяха обработени 2, 4 млн. т зърно, което бе върхово постижение, и, както върви, има реална възможност и този резултат да бъде повторен.

Най-големият износ на зърно става през „Варна-изток”, оттук основно минават и товарите със скрап, метали. По принцип варненският порт обработва основно товари, които са за износ. Най-големият експорт е на девненските заводи, които изнасят през „Варна Запад” калцинирана сода, различни видове азотни и фосфорни торове, цинет, клинкер. Оттук върви и износът на каолин, шамот, глина. Над 580 вида товари – течни, насипни и бройни, се обработват на варненския порт.

Благодарение на много добрия мениджмънт вече е направен сериозен пробив и в обработването на транзитни товари, чийто обем продължава да расте. Само медният концентрат надхвърля два пъти миналогодишния обем. Очакванията са за още по-голям ръст на транзитните товари, което ще стане с изграждането на нужната инфраструктура, подчерта кап. Папазов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и