Съдят бившия изпълнителен директор на Пристанище Бургас

Бившият шеф на Пристанище Бургас Аргир Бояджиев е подсъдим по обвинение в стопанско престъпление. Срещу него започва съдебно дело, което ще бъде гледано в Бургаския окръжен съд в края на месеца, информира БургасИнфо.

Аргир Бояджиев е обвинен в това, че като шеф на Пристанище Бургас самоволно бракувал и предал за старо желязо два крана. За това нямало решение на Съвета на директорите. Според прокуратурата, така шефът на порта ощетил дружеството с 50 300 лв.

Бояджиев бе назначен за шеф на пристанището по време на Тройната коалиция. Той е кадър на БСП и има над 30 години стаж в полицията и охранителния бизнес.

Още през 2009 година председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков обвини Бояджиев в безстопанственост и лош мениджмънт. Портът се е превърнал в партийна хранилка за БСП, заяви той и даде конкретни примери с разхищения на средства.

Очевидно прокуратурата е взела предвид сигналите и сега бившият полицейски шеф ще трябва да обяснява пред съда защо самоволно е предал за скрап двата крана.

Това се е случило на 15 ноември 2008 година. Бояджиев сключил договор с варненска фирма за ликвидация и безвъзмездно предоставяне като скрап на ненужни конструкции от бракувани дълготрайни материални активи.

Става дума за 20-тонен Козлови кран № 56 и 16-тонен Портален кран „Кировец“ №35. Това е станало без решение на Съвета на директорите на пристанището. Съгласно договора за управление, Бояджиев нямал право сам да се разпорежда с активите на дружеството.

Бившият портови началник е обвинен по чл. 219 от НК. Той предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Снимка: БургасНюз

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните