Съдят бившия изпълнителен директор на Пристанище Бургас

Бившият шеф на Пристанище Бургас Аргир Бояджиев е подсъдим по обвинение в стопанско престъпление. Срещу него започва съдебно дело, което ще бъде гледано в Бургаския окръжен съд в края на месеца, информира БургасИнфо.

Аргир Бояджиев е обвинен в това, че като шеф на Пристанище Бургас самоволно бракувал и предал за старо желязо два крана. За това нямало решение на Съвета на директорите. Според прокуратурата, така шефът на порта ощетил дружеството с 50 300 лв.

Бояджиев бе назначен за шеф на пристанището по време на Тройната коалиция. Той е кадър на БСП и има над 30 години стаж в полицията и охранителния бизнес.

Още през 2009 година председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков обвини Бояджиев в безстопанственост и лош мениджмънт. Портът се е превърнал в партийна хранилка за БСП, заяви той и даде конкретни примери с разхищения на средства.

Очевидно прокуратурата е взела предвид сигналите и сега бившият полицейски шеф ще трябва да обяснява пред съда защо самоволно е предал за скрап двата крана.

Това се е случило на 15 ноември 2008 година. Бояджиев сключил договор с варненска фирма за ликвидация и безвъзмездно предоставяне като скрап на ненужни конструкции от бракувани дълготрайни материални активи.

Става дума за 20-тонен Козлови кран № 56 и 16-тонен Портален кран „Кировец“ №35. Това е станало без решение на Съвета на директорите на пристанището. Съгласно договора за управление, Бояджиев нямал право сам да се разпорежда с активите на дружеството.

Бившият портови началник е обвинен по чл. 219 от НК. Той предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Снимка: БургасНюз

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,