Професор от Военноморския колеж на САЩ ще бъде удостоен със званието „почетен професор на ВВМУ“

Проф. Милан Вего става първи „почетен професор“ на училището

Във Висшето военноморско училище ”Н.Й.Вапцаров” ще се проведе тържествена церемония, на която със званието “почетен професор” ще бъде удостоен  професор д-р Милан Вего, преподавател във Военноморския колеж на САЩ в гр.Нюпорт, щата Роуд Айлънд, съобщиха за Maritime.bg от училището.

Званието “Почетен професор на ВВМУ” се присъжда на хабилитирани лица от Военноморско училище или преподаватели в други български и чуждестранни университети в израз на признателност и доказан висок професионализъм и на лица, имащи високи научни постижения в научни области, представляващи интерес за ВВМУ. Почетният знак не е източник на специални привилегии, а се явява знак на признание към високите достижения на носителя. Знакът е непреходен, състоящ се от медал и значка, обясняват от училището.

За първи път в историята на ВВМУ почетната титла ще получи професор д-р Милан Вего – преподавател и професор в катедрата “Съвместни военни операции (Joint Military Operations)”  във Военноморския колеж на САЩ в гр. Нюпорт, щата Роуд Айлънд, САЩ.

Известен е като основоположник на оперативното изкуство във ВМС и ВС на САЩ.

Със своята преподавателска дейност е подпомогнал професионалното изграждане на десетки офицери и адмирали от ВМС на Р. България.

Роден е през 1940г. в гр. Каплина, Херцеговина. Завършва през 1961г. Военноморското училище на Югославия и до 1973г. служи като строеви офицер в югославските ВМС като същата година емигрира в Германия. В продължение на три години служи във ВМС на Ф.Р. Германия. От 1976г. намира политическо убежище в САЩ и от 1984 г. получава американско гражданство.

След завършването на Военноморското училище, професор Вего получава през 1970 г. бакалавърска научна степен по модерна история в Белградския университет, а през 1973 г. и магистърска степен по История на САЩ и Латинска Америка в същия университет. През 1973 г. в Германия получава сертификат за капитан далечно плаване. През 1981 г. професор Вего защитава докторантура по Европейска история в Университета „Джордж Вашингтон” в САЩ.

От 1991г. е преподавател във Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, САЩ, а от 2001г. е професор и на този колеж.

Церемонията по удостояването на професор д-р Милан Вего с почетното звание ще завърши с изнасяне на публична лекция на тема “Оперативни концепции и подходи по време на планирането и изпълнението на съвместни военни операции”.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и