Провали се създаването на Антрактически морски резерват

След месеци на лобирането на екологични организации, природозащитници и звезди като Леонардо ди Каприо и Иън Сомерхолдер в полза на създаване на Антрактически морски резерват, предложението пропадна заради липса на международна подкрепа, пише специализираният сайт ecorazzi.com, предаде ЕнърджиОнлайн.

Представители на 24 нации и ЕС се срещнаха по-рано в Австралия, за да дискутират идеята за резервата, който ще е с размери два пъти големината на Индия и ще бъде най-големият от този род в света.

Страни, участвали в дискусията са членове на Комисията за защита на живите морски богатства в Антарктика, която от 1982 г. насам се стреми да защитават райони на антарктическата морска екосистема от прекомерния риболов и други дейности.

“Провалът” на тези преговори “за създаване на защитени територии или морски резерват край Антарктида е голям срам, и вероятно винаги ще се превръша в проблем за страните, които имат различни интереси в риболова”.

Това заяви след края на срещата проф. Брайян Стори от Университета в Кентърбъри.

“Въпреки това, може да се очаква да излязат положителни резултати на обсъжданията през юли догодина заради това, че САЩ и Нова Зеландия, се споразумяха за комбинирана протекция за море Рос. Това няма да доведе до пълна забрана за риболова тук, но това е стъпка в правилната посока”, смята още ученият.

“Докато един такъв резултат е разочароващо, това е само въпрос на време зоните на морето Рос да придобие някаква форма на защита”, коментираха други експерти.

Конвенцията за опазване на флората и фауната на антарктическите живи морски ресурси /CCAMLR/ включва 24 държави плюс Европейския съюз и управлява Южния океан.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който