Провали се създаването на Антрактически морски резерват

След месеци на лобирането на екологични организации, природозащитници и звезди като Леонардо ди Каприо и Иън Сомерхолдер в полза на създаване на Антрактически морски резерват, предложението пропадна заради липса на международна подкрепа, пише специализираният сайт ecorazzi.com, предаде ЕнърджиОнлайн.

Представители на 24 нации и ЕС се срещнаха по-рано в Австралия, за да дискутират идеята за резервата, който ще е с размери два пъти големината на Индия и ще бъде най-големият от този род в света.

Страни, участвали в дискусията са членове на Комисията за защита на живите морски богатства в Антарктика, която от 1982 г. насам се стреми да защитават райони на антарктическата морска екосистема от прекомерния риболов и други дейности.

“Провалът” на тези преговори “за създаване на защитени територии или морски резерват край Антарктида е голям срам, и вероятно винаги ще се превръша в проблем за страните, които имат различни интереси в риболова”.

Това заяви след края на срещата проф. Брайян Стори от Университета в Кентърбъри.

“Въпреки това, може да се очаква да излязат положителни резултати на обсъжданията през юли догодина заради това, че САЩ и Нова Зеландия, се споразумяха за комбинирана протекция за море Рос. Това няма да доведе до пълна забрана за риболова тук, но това е стъпка в правилната посока”, смята още ученият.

“Докато един такъв резултат е разочароващо, това е само въпрос на време зоните на морето Рос да придобие някаква форма на защита”, коментираха други експерти.

Конвенцията за опазване на флората и фауната на антарктическите живи морски ресурси /CCAMLR/ включва 24 държави плюс Европейския съюз и управлява Южния океан.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на