Проф. Милан Вего стана първият почетен професор на Висшето военноморско училище

Преподавателят във Военноморския колеж на САЩ, в град Нюпорт, проф. д-р Милан Вего бе удостоен със званието „почетен професор на ВВМУ“, на церемония в училището. Проф. Вего е първи почетен професор на Морското училище. Званието се присъжда в израз на признателност и доказан висок професионализъм.

„Ние изказваме нашата дълбока благодарност за съществения принос за подготовката на морските офицери на Република България. Надяваме се, че този акт е начало на едно ползотворно сътрудничество“, заяви кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.


Гледайте с HD качество като промените настройките на плеъра.

Проф. Милан Вего е роден през 1940г. в гр. Каплина, Херцеговина. Завършва през 1961г. Военноморското училище на Югославия и до 1973г. служи като строеви офицер в югославските ВМС като същата година емигрира в Германия. В продължение на три години служи във ВМС на Ф.Р. Германия. От 1976г. намира политическо убежище в САЩ и от 1984 г. получава американско гражданство. След завършването на Военноморското училище, професор Вего получава през 1970 г. бакалавърска научна степен по модерна история в Белградския университет, а през 1973 г. и магистърска степен по История на САЩ и Латинска Америка в същия университет. През 1973 г. в Германия получава сертификат за капитан далечно плаване. През 1981 г. професор Вего защитава докторантура по Европейска история в Университета „Джордж Вашингтон” в САЩ. От 1991г. е преподавател във Военноморския колеж на САЩ в Нюпорт, САЩ, а от 2001г. е професор и на този колеж.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на