Заседналият в ледове австралийски ледоразбивач вече плава към Антарктида

Австралийският изследователски и снабдителен кораб AURORA AUSTRALIS вече плава към Антарктида.

Корабът бе в плен на ледовете повече от 2 седмици, на около 80 nm от бреговете на ледения континент. От научно-изследователската мисия наела плавателния съд съобщиха, че с помощта на хеликоптер, от борда, са открити чисти води и корабът е бил насочен към тях.

Според Роб Клифтън от Австралийската полярна дивизия, все още не е сигурно дали плавателният съд ще успее да излезе от ледените полета, в които е попаднал.

„Само за 24 часа AURORA AUSTRALIS успя да си проправи път и премина около 30 nm“, заяви той.

Maritime.bg припомня, че въпреки ситуацията, учените на борда започнаха серия от изследвания. На борда на ледоразбивача има 50 учени от международен екип, които трябва да изследват връзките между местните видове и тяхното приспособяване към тежките условия на Антарктида.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на