Военните моряци почeтоха паметта на героите от Балканската война

С военен ритуал и панихида пред паметника-барелеф на гроба на капитан I ранг Георги Купов на Централните софийски гробища, военнослужещи от Военноморските сили, членове на АВМУ – София, ученици от НГДЕК „Константин Кирил Философ“, членове на Клуба на запасните морски офицери към СОСЗР и членове на Клуб „Миноносец ДРЪЗКИ“  почетоха паметта на героите от Балканската война.

Кап. I ранг Георги Купов е командир на торпедоносеца „ДРЪЗКИ“ по време на атаката срещу турския крайцер „Хамидие“.

Заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев произнесе кратко слово за живота на кап. I ранг Купов, описвайки блестящата победа на отряда топедоносци под командването на кап. II ранг Димитър Добрев. По думите му успешното торпилиране на крайцера „Хамидие“ е довело до затрудняване на военните доставки за Турция, през Румъния. „Тази победа доказва необходимостта от добре сформиран военне флот в нашата родина“, завършва контраадмирал Валентин Гагашев, цитиран от сайта на АВМУ-София.

Снимки:
[oqeygallery id=85]
Фото: АВМУ-София
Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор