Търсим европари за подобряване на корабоплаването по река Дунав

България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Това каза днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев на национална среща за развитие на пристанищата по река Дунав, която се провежда в рамките на проект DaHar. Форумът се организира от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и в него взеха участие представители на изпълнителната власт, на професионални транспортни обединения и асоциации, на бизнеса и др.

Създаден е българо-румънски комитет и се надяваме, че ще можем да се възползваме от европейски средства по програмата „Свързана Европа” за подобряване на навигацията по река Дунав”, каза зам.-министър Кичев. „Река Дунав е много важна и този вид транспорт е приоритетен”, допълни той. По думите му към момента се използва под 10% от капацитета на реката и държавата заедно с бранша трябва да набележат мерки, които могат да подпомогнат развитието на водния транспорт.

Стартирали сме концесионни процедури за повечето големи пристанища по река Дунав и се надявам в близко бъдеще да привлечем сериозни инвеститори”, каза Камен Кичев. Според него това е най-правилният път за развитие на тази дейност. „Надявам се действията, които предприемаме да доведат до подобряване на пристанищната инфраструктура и възможностите за интермодален транспорт”, допълни той.

Проектът DaHar има за цел да насърчи транспортната логистика и да подпомогне развитието на крайдунавските общини”, каза изпълнителният директор на Морска администрация к.д.п. Сергей Църнаклийски.

Проектът DaHar – „Развитие на пристанищата по река Дунав” се изпълнява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013” . Целта е да се проучи потенциалът на дунавските пристанища (специализиране и строеж на контейнерни и ро-ро пристанищни терминали), да се изработи обща стратегия за насърчаване на транспортната логистика в региона и да се подобрят икономическите показатели на населените места по река Дунав.

В проекта участват 23 партньори от 6 държави, сред които пристанищни оператори, общини, фондации, научни институти и др. В неговите рамки се обединяват усилията на институции, организации и фирми от региона на Средния и Долен Дунав, за да се усъвършенстват транспортните отношения и да се повиши ефикасността на превозите по река Дунав.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини